Преминете към основното съдържание

Лятната къща на Карла Фенди

Една от сестрите Фенди избира футуристичен стил за дома си на плажа в Сабаудия в Италия
© Elle.ru, GIORGIO BARONI

Футуристичната сграда от 1960 г е избрана от Карла Фенди за любимия й летен дом. Избирайки своето място за релакс, тя се спира на футуристичния дизайн.

Къщата във формата на гигантски цилиндър, издигаща се над хоризонта, с тераса на покрива във вид на кораб е смел проект на бразилския архитект Лусио Коста. Той привлича вниманието на колекционера Кандидо Сперони и съпругата му Карла Фенди - една от сестрите, които притежава модна къща Fendi.

На пръв поглед къщата не се вписва в общия ландшафт в подножието на планина Чирчео и курортната зона между Рим и Неапол. Архитектът Чезаре Ровати споделя, че тази къща е в пълен контраст с местната архитектура. От 1968 г Ровати оформя интериора на бутиците на Fendi по цял свят. Работата по вътрешното пространство е вдъхновена от футуристичния интериор във филма на Стенли Кубрик „2001 г: Космическа одисея“

© Elle.ru, GIORGIO BARONI

В лабиринта на стаите има асансьори, метални шахти, а кухнята е изцяло от стъклени панели. В помещението в центъра на кулата е разположен диван във формата на пръстен. Особената атмосфера в дома създават мебелите от 50-те и 60-те по ескизи на Арне Якобсен, Пита Хейн, Исама Нахучи, Франко Анджелони и други дизайнери.

Карла Фенди се придържа към принципа: ако ще се излагат произведения на изкуството у дома, нека да е всичко наведнъж. Тази арт лудост е спасена единствено от белия цвят на стените, универсален фон за подобни случаи.

Този дом е истинско олицетворение на негласното правило на модната къща Fendi, а именно: долу стереотипите!

Къщата на Карла Фенди

Галерия

Къщата на Карла Фенди

Снимки: Elle.ru, GIORGIO BARONI

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser