Преминете към основното съдържание

Лято в града: да се охладим, без да се простудим

Най-важното е да не прекалим с охлаждащите процедури и да преживеем жегите без ангина, хрема или някоя друга „лятна болест“
© istock

Въпреки че всеки си позволява някаква почивка извън града, обикновено сме принудени да прекарваме по-голямата част от лятото в условията на градската жега. Разбира се, всеки се старае да сведе до минимум неприятните усещания. Най-важното е да не прекалим с охлаждащите процедури и да преживеем жегите без ангина, хрема или някоя друга „лятна болест“.

Опасност № 1. Климатиците

Трудно е да си представим работата в офиса, пазаруването в хипермаркет или пътуването в автомобил в задръстване без това техническо приспособление. Много хора разчитат именно на климатика за справяне с високите температури. Оказва се обаче, че коридорите пред лекарските кабинети през лятото се изпълват с все повече пациенти с простудни заболявания, възпаления на белите дробове и обострени алергии.

Съвети:

 • Когато от 30-градусовата жега влизате в някое помещение, не бързайте да сложите климатика на 19ºС. Оптималната разлика в температурата за здравия човек е не повече от 6-7ºС. За по-възрастните и по-често боледуващи хора – не повече от 4-5ºС. Понижавайте температурата постепенно, с интервал от 1,5-2 часа. Всъщност според специалистите температурата, която се отразява най-добре на здравето, е 22-24ºС.
 • Силата на въздушната струя също има значение: включвайте на най-ниската мощност. Обърнете внимание на пътя на въздушната струя да няма място за почивка (фотьойл, диван) или детско креватче. Не стойте под струята студен въздух, а когато сте в автомобила си, не насочвайте студения въздух в лицето си.
 • Препоръчително е да включите уреда за 1-2 часа, а после да проветрите помещението, защото при охлаждане с климатик не се извършва естествен въздухообмен.
 • Не отваряйте прозорците на автомобила по време на движение, ако е включен климатикът – така се получава двойно течение.
 • В края на студените месеци и по време на активно ползване не забравяйте да почиствате филтъра. Замърсеният климатик е комфортно място за различни микроорганизми, прах, гъбички, плесени. Те не се виждат с невъоръжено око, но често се усещат – започваме да кихаме, в гърлото усещаме дразнене. Особено чувствителни към тази „прахова атака“ са алергичните хора.
 • Когато влизате в помещение, където въздухът е силно охладен, намятайте шал или жилетка.

ПО СЛЪНЧЕВИЯ ЧАСОВНИК…


Опасност № 2. Вентилаторите

Това са най-често използваните уреди, тъй като са най-удобни – където поискаме, там ги поставяме, а и са по-евтини от климатиците. Вентилаторът наистина усилва движението на въздуха, което създава охлаждащ ефект.

Съвети:

 • Вентилаторът не е най-добрият помощник срещу жегата, защото силният въздушен поток вдига праха от пода и мебелите. Така се повишава опасността от алергии. Какъв е изходът? Поставете го при прозореца.
 • Учените вече доказаха със сигурност: ако температурата навън е над 35ºС, то горещият въздух, който перките на вентилаторите насочват към разгорещеното тяло, не го охлажда, а точно обратното – може да предизвика топлинен удар заради прекомерното потоотделяне. Подобни проблеми застрашават особено по-възрастните хора и онези, които имат проблеми със сърцето.
 • Не сядайте непосредствено пред вентилатора, защото ще си осигурите простуда.

ЛЕТНИТЕ КОКТЕЙЛИ И ТЯХНАТА АЛКОХОЛНА СИЛА


Опасност № 3. Теченията

Полезно е да се проветрява помещението, но е много важно да не се допуска да става течение, което може да предизвика запушване на носа, болки в ушите, зъбобол, възпаление на нерв, херпес на устните и др.

Съвети:

 • Не отваряйте повече от един прозорец, или поне отваряйте така, че между отделните прозорци да не става течение. Не стойте на течение.
 • Ако решите умишлено да направите течение, то отидете в другата стая, докато се проветри. За да подсилите освежаващия ефект, можете да използвате обикновен пулверизатор. Напълнете го с хладка вода, добавете няколко кубчета лед и от време на време пръскайте въздуха около прозорците и вратите.

ДИНЯТА – НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА ЗДРАВЕТО НИ ПРЕЗ ЛЯТОТО


Опасност № 4. Неправилната дреха

Къси рокли, тесни панталони, бюстиета, а все си е горещо!

Съвети:

 • По примера на жителите на по-горещите страни, е добре в горещото време да се обличаме с широки и леки, но достатъчно дълги рокли, широки панталони, леки плетени жилетки. С просторна дреха с дълги ръкави и крачоли е доста по-лесно да се понесе жегата. Особено ако става дума за естествени материи – коприна, памук, лен. Не забравяйте и шапките.
 • Не си спестявайте поради каквито и да било съображения носенето на пелерина, шал или лека наметка – те са удобни и без проблем могат да се махнат и пак да се наметнат, ако както сме разгорещени от улицата, влезем в силно охладено от климатик помещение.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser