Преминете към основното съдържание

Лятото и косата: как да се грижите за нея?

7 неща, за които не трябва да забравяте
© iStock

На летния сезон се наслаждаваме навсякъде – не само на плажа, но и в града. Но, както за кожата, така и за косата слънчевите бани са полезни, ако са умерени. Ако прекалите, косата ви става суха, краищата й започват да се нацепват, цветът й избледнява и се променя и губи блясък.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?

1. Носете широкопола шапка.

Това предпазва косата от изгаряне на слънцето. На плажа предпочитайте сламена шапка – тя оставя въздух за скалпа и не позволява да се потите.

2. Подхранвайте косата.

Всякакви маски с витамини и протеини ще помогнат на косата ви да преодолее отрицателното влияние на топлината и сухия въздух. Обърнете внимание на продуктите с кератин и пшеничен протеин, за да предпазите косата от пресушаване. Избирайте балсам и шампоан с UV филтър. Задължително използвайте продукти за след слънце.

3. Оставете боядисването на косата за след лятото.

Цветът допълнително уврежда косъма и увеличава предразположението му към изгарянето. Ако сте решили да изсветлявате косата си, правете го постепенно.

4. Откажете се от сешоара.

Не си струва да пресушавате допълнително косата си. Без сешоар може спокойно да минете – ограничете се до хавлия и вятъра навън.

5. Дайте почивка на косата си.

През лятото забравете за пяна и за лак за коса, а се ограничете само със спрей. Наведете надолу главата си и изсушете само краищата. Оставете скалпа да изсъхне сам, за да не провокирате допълнително омазняване.

6. Подстригвайте краищата си всеки месец.

За да имат продуктите за грижа ефект, трябва да позволите на косата ви да ги абсорбира. Отървете се от нацепените краища, за да остане косата ви хидратирана и подхранена.

7. Използвайте натурални продукти.

Алтернатива на маските и продуктите за грижа са домашно приготвените продукти. Използвайте яйчен жълтък, който отлично подхранва корените на косата с протеини и ги прави по-силни. Комбинирайте го с кисело мляко. Добавяйте зехтин или друго козметично масло. Витамин Е помага много за подхранване и хидратиране на косата.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser