Преминете към основното съдържание

Лимоновото етерично масло: за какво е полезно?

То се ползва отдавна за медицински и козметични цели. Ето какво е важно да знаете за него.

Лимоновото масло има противовирусно, антибактериално, имуностимулиращо, тонизиращо действие. Прилага се като профилактично и лечебно средство при простуда и грип. При първи признаци на простуда, разтрийте слепоочията с масло от лимон.

При редовно ползване на това етерично масло могат да бъдат постигнати много добри резултати:

*Подобрява се работата на нервната система и се балансира психоемоционалният фон. Лимоновото масло дава сили, повишава настроението, намалява апатията.

*Прилага се за подобряване състоянието на кожата, като се включва в различни маски – свива порите, нормализира работата на мастните жлези, избелва пигментните петна.

*Придава чудесен вид на ноктите (като се мажат с масло самите нокти и кожата около тях) и прави косата блестяща и еластична. Ако добавяте маслото към шампоана, това може да ви спаси от пърхота.

*Помага при лечение и профилактика на инфекциозни заболявания.

*Помага срещу безсъние – използвайте аромалампа с лимоново масло.

*При болки от ревматоиден тип, помагат няколко капки лимоново масло, втрити с крем за тяло.

Противопоказания

Лимоновото масло може да предизвика алергия. Преди прилагане, направете тест за поносимост.

Не е желателно да се използва лимоново масло по време на бременност и кърмене.

За хубаво настроение

За подобряване на работата на нервната система и за повишаване на настроението, лимоновото масло може да ви е пръв помощник. Можете да го ползвате в чист вид или в смеси. Съчетава се добре с лавандула, кипарис. Добавете няколко капки в чаша мляко и налейте сместа във ваната. Продължителността на процедурата е 30 минути.

За зъбите и устната кухина

Лимоновото масло избелва зъбите – просто сложете 1-2 капки на четката си за зъби заедно с пастата. Можете да жабурите с масло от лимон – сложете 2-3капки в чаша вода и изплакнете устната кухина. Така, освен избелване на зъбите, ще получите и освежен дъх. Маслото действа добре и на възпалени венци и малки ранички по лигавицата. Ако ви боли зъб, нанесете капка масло около него и разтъркайте леко.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser