Преминете към основното съдържание

Любопитната история на интимната епилация

Още египтяните са обезкосмявали тялото си, а френската кралица Катерина Медичи – най-известната поклонничка на интимния храст, забранявала на придворните си дами да махат и косъмче от него и редовно проверявала под полите им
© iStock

3000 г.пр.Хр. - 500 г.

Древните египтянки са обезкосмявали цялото си тяло, без веждите и миглите, а мъжете оставяли само брадите си, за да се спасят от въшките и да направят жегата по-поносима. Бронзови бръсначи са открити в много от гробниците. В Древна Гърция са правели депилатоарен крем от оцет пръст, тъй като считали окосмяването за признак на нецивилизованост, а гладката кожа била символ на красота.

© iStock

500 – 1500 г.

С кръстоносните походи от Азия към Европа идва нова вълна на епилация – според религията на мюсюлманите всички мъже и жени трябвало да обезкосмяват подмишниците си и цялото тяло от пъпа надолу. Мъжете в Северна Европа, които дотогава са смятали буйната коса за символ на мъжественост, по това време откриват предимствата на подрязването.

1500-1600 г.

Въпреки че в отделни страни жените в Европа започват да обезкосмяват интимните си части, във Франция тази практика е „заклеймена“ от кралица Катерина Медичи (1547-1589), която държала придворните й дами да имат буен храст между краката, забранявала на придворните си дами да махат и косъмче от него и редовно проверявала под полите им.

© iStock

1700 г.

Жриците на любовта в Европа обезкосмяват масово интимните си части, най-вече за да се спасят от срамните въшки. Но тъй като методите на епилация били примитивни – сода каустик, която горяла космите, те прикривали белезите по кожата си със специални генитални перуки.


ИМА И ТАКОВА ЧУДО!

1800-1900 г.

В този период жените в Европа все по-рядко епилират части от тялото си. Нещо повече – окосмяването на интимните части дори се използва като разменен дар между любовниците.

© iStock

1900-1960 г.

Модата в Европа налага промяна в обезкосмяването – роклите се скъсяват, раменете и подмишниците са все по-често на показ. На страниците на модните списания се показват жени с идеално гладка кожа, а през 1915 г. Gillette пуска първата самобръсначка за жени. След Втората световна война започва бум от продукти за епилация, макар че в този период жените обезкосмяват предимно подмишниците и краката си.

1960-1970 г.

Модата на бикините кардинално променя отношението към окосмения пубис, чиято растителност постепенно започва да се изкоренява. На страниците на мъжките еротични списания се налага нов еталон за сексапил. Но в началото на 70-те именно този еталон става повод феминисткото движение да припознае интимния храст като своя кауза. И да се бори за него като символ на женското право на избор!

© iStock

1980-2000 г.

Седемте бразилски сестри Падила откриват козметичния салон Sisters International в Манхатън, Ню Йорк през 1987 г. Няколко години по-късно стават пионер в лентичките за интимно обезкосмяване, познати и до днес като бразилска епилация. След „Сексът и градът“ Британската асоциацията на дерматолозите признава, че бразилската епилация, станала толкова популярна, благодарение на главната героиня от филма Кари Брадшоу, е допринесла за намаляването на броя на срамните въшки в Обединеното кралство. А Виктория Бекъм публично обявява, че бразилската епилация трябва да стане задължителна за всяко момиче над 15 години. Порно-индустрията затвърждава позициите на новата мода, която увлича и мъжете.

2010 г.

Кой би повярвал, че точно когато манията по голите „прасковки“ е в разцвета си, лекарите ще нададат вой?! Зачестяват случаите не само на вагинални инфекции, причинени от епилация, но и на тежки дерматологични проблеми. Възпалението на фоликулите става по-често срещан проблем от венерическите болести.


ИНТИМНАТА ЕПИЛАЦИЯ ВОДИ ДО НАПЪЛНЯВАНЕ?!


2013 г.

© Imaxtree

През януари Кейт Мос с гордост демонстрира грижливо отгледания си храст между краката в сесия за списание LOVE. А два дни, след като е провъзгласена за „Най-красивата жена в света“, Гуинет Полтроу признава, че се връща към идеалите на 70-те, спирайки епилацията. Задава се нова вълна на феминизъм в защита на храста!

КАК НОВАТА ВЪЛНА НА ФЕМИНИЗМА НИ УПОРИТО НИ ВРЪЩА КЪМ КОРЕНИТЕ НА... ХРАСТА МЕЖДУ БЕДРАТА!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser