Преминете към основното съдържание

Любопитната история на коледната украса

Прочетете, за да знаете откъде идват най-популярните празнични аксесоари
© iStock

Коледна елха

Езичниците украсявали домовете си с елхови клонки по време на зимното слънцестоене. Римляните пък ги слагали в храмовете си за празника Сатурналия, а за християните елхата е символ на вечния живот на Христос. Не се знае с точност кога за първи път дръвчетата са използвани за Коледа, но се смята, че това се случило преди около 1000 години в Северна Европа.

Гирлянд

Той се появил в Германия в края на XVII век, но тогава не бил направен от познатите бляскави лентички, а от истинско сребро. С чукове занаятчиите изтънявали среброто и след това го нарязвали на ленти. За съжаление, историята е заличила името на находчивия човек, измислил гирляндите, но търсенето им било толкова голямо, че се наложило процесът да бъде механизиран. По-късно хората осъзнали, че коледните свещи на елхата карали среброто да почернее и затова започнали да използват тенекия или олово. Оказало се обаче, че този вариант бил прекалено тежък за украса на елхата. Малко по-късно британците създали гирлянда, който познаваме днес.

Вижте останалите в галерията ни.

История на коледната украса

Галерия

История на коледната украса

Сигурно вече сте украсили дома си празнично, но питали ли сте се откъде идват различните елементи на украсата и какво символизират те?

Още по темата

КОЛЕДА Е БЛИЗО
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser