Преминете към основното съдържание

Любов по време на криза

ELLE проучи как влияе глобалната рецесия върху любовния живот

Как се отразява икономиката на интимния живот? ELLE изучава сексуалното поведение в период на глобална рецесия, за да открие, че тя провокира инстинктите, подтиква към изневери и влияе на разводите.

Световната финансова криза ни провокира да правим повече секс! Тя ощети доста семейни бюджети и двойките логично орязаха средствата за заведения, забавления и пътешествия. Вместо да излизат навън, семействата изкарват почивните дни у дома, където съвсем естествено се отдават на едно от най-икономичните удоволствия за двама – секса.

ЗАЩИТНА РЕАКЦИЯ

Нищо чудно, че продажбите на кондоми в Англия и САЩ са се увеличили. Според пазарно проучване през първите месеци на икономическата рецесия англичаните са купували с 28% повече кондоми, а американците – с 25% повече отпреди падането на индексите на Dow Jones. Учените обясняват този необичаен ръст на сексуалната активност с инстинкта за самосъхранение. „Хората възприемат глобалната финансова несигурност и усещането за професионална нестабилност като заплаха за човечеството“, обяснява френската психоложка Ан-Льор Ганак. В такива условия се задейства жизненият импулс, който според Зигмунд Фройд е пряко свързан със страхa от смъртта. Страхът пък е естествен дразнител на либидото и ни кара да търсим защита, топлина и ласки.

ВЪПРОС НА ЧЕСТ

Повишената сексуална активност отчасти означава и увеличен брой на изневерите. Особено в случаите, когато рецесията засяга пряко доходите на мъжете. Не случайно психолозите обявиха 2009-а за „година на извънбрачните любовни приключения“. Защо? За добро или зло, от силния пол все още се очаква да бъде финансов стожер в двойката. Когато икономическата „власт“ на партньора престане да бъде факт, много жени се ориентират към „по-привлекателни“ от финансова гледна точка половинки. И мъжете, лишени от доходи, на свой ред усещат слабостта си. За тях изневярата е начин да си възвърнат мъжкото достойнство. Забавленията извън семейното ложе обаче са за сметка на сексуалните контакти между „официалните“ партньори. Това би трябвало да означава, че се покачва и броят на разводите.

БРАК ПО СМЕТКА

Предположението на специалистите: за да се радват на щастлив семеен живот, партньорите се нуждаят от сигурност в утрешния ден, а в условията на икономическа рецесия това е все по-невъзможно. Как стоят нещата в действителност? Според бракоразводни адвокати няма съществено повишаване на официалните семейни раздели в България. Във Великобритания молбите за развод са дори все по-малко. През никоя от последните 26 години техният брой не е бил толкова нисък, колкото през тази. Причината: финансите, разбира се! Спадът на цените на имотите затруднява продажбата на общото жилище, а купуването на две отделни е възпрепятствано от кредитната криза.

БОГАТИТЕ СЪЩО ПЛАЧАТ

На фона на всеобщото повишаване на сексуалната активност финансистите се оплакват тъкмо от обратното. „Тяхното либидо е засегнато. Самочувствието на заможните мъже се гради върху кариерата и когато имат финансови проблеми, то определено страда“, твърди сексоложката Трейси Кокс. Пример за това са руските богаташи, които все по-често търсят емоционална подкрепа вместо секс. Потвърждават го московските жрици на любовта. Една от тях разказва случай със свой клиент. Печалбите му били намалели тройно и само няколко секунди след началото на акта, той се отказал от секс. „Вместо това предложи да пийнем нещо и да си поговорим“, обяснява рускинята. Нейни колежки също отчитат спад в мъжкия апетит за секс. В резултат на това момичетата решават да намалят цените на предлаганите от тях услуги и да въведат специални тарифи за новия тип клиенти, които се нуждаят от „утеха“.

СЛАБИЯТ ПОЛ

За разлика от бизнесмените дамите с кариера могат да бъдат спокойни за своето либидо. Според проучване на катедрата по психология към пловдивската болница „Свети Георги“ кризата се отразява основно на мъжкия нагон. Заради стресовите условия на живот в момента силният пол у нас е с нарушени нива на сексхормоните. Подобни негативни реакции се отчитат и при жени в трудоспособна възраст, които са останали без работа. В края на март те са били около 60% от регистрираните в бюрата по труда. Експертите наричат това „феминизация на бедността“ и предричат, че ефектите от кризата в България ще се усетят в най-голяма степен от дамите. Дали въпросните ефекти ще ги тласнат към леглото или към отчаянието? Зависи от либидото на съпруга. Или това на любовника!

Еротичен шопинг

„Сексът е страхотен начин да спестиш пари и да не изпаднеш в депресия“, категорична е актрисата и танцьорка Дита фон Тийз. Сексът обаче може да е източник на печалба, ако си собственик на сексшоп - търсенето на сексиграчки изненадващо расте напук на кризата. Американски маркетингови изследвания разкриват, че сексстоките се търсят масово и в магазините, и в интернет. При това най-голяма активност проявяват дамите. Само от януари до април продажбите на лубриканти в САЩ възлизат на 41 милиона долара. За същия период покупките на интимни аксесоари и устройства са нараснали със 74% (над 10 милиона долара). Руснаците също са се отдали на сексшопинг. Броят на еротичните магазини в Москва и Санкт Петербург се увеличава. От сексмагазините обясняват този бум с желанието на хората да избягат от битовите и професионалните проблеми. „Домашният секс е естествено достъпно развлечение по време на криза“, коментира собственик на порнобутици.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser