Преминете към основното съдържание

Любовната приказка на Маракеш

Розовият град на Мароко ще ви пренесе в света на „1001 нощи“. Ето какво да видите в него по време на вашата романтична ваканция
Неслучайно Маракеш е наричан Розовия град.
Неслучайно Маракеш е наричан Розовия град. © iStock

Ярки цветове, разнообразни аромати и текстури, лабиринт от пазарски шатри и сукове, вълшебни лампи, дресьори на маймуни и змии, разходки с камили, послания с къна, изписани направо върху кожата – екзотиката на Маракеш ще ви пренесе в света на „1001 нощи“.

Розовият град ще ви потопи в своята любовна приказка, където дори търговията е романтика! Магията й се случва в арабските дюкянчета, пълни с чудновати ориенталски стоки.

Ако сте тук за пръв път

Наблюдавайте по изгрев събуждането на пазара „Джемаа ел Фна“ в сърцето на Медина (старата част на града), докато пиете край площада задължителния ментов чай със стръкчета мента и много захар.

© iStock, „Джемаа ел Фна“ по изгрев

Ако се завръщате отново

Непременно посетете градините „Менара“, за да се насладите на малко спокойствие и на маслиновите горички, разположени на фона на планините Атлас. С друга градина - ботаническата „Мажорел“, пък е свързано името (и вдъхновението) на дизайнера Ив Сен Лоран.


                               ЛЮБОВТА НА ИВ СЕН ЛОРАН КЪМ МАРОКО


Не пропускайте и неговия музей „Yves Saint Laurent“, открит съвсем наскоро. На своите 43 хиляди квадратни метра той е приютил над 5 хиляди рокли, 15 хилади аксесоара, скици и видео инсталации на произведенията на прочутия дизайнер!

За влюбените двойки

Опитайте варените охлюви, продавани на уличните сергии – местните смятат охлюва за един от най-ефикасните афродизиаци! А по залез направете романтичен тур с файтон в Медина и около розовите ѝ крепостни стени, дълги цели 19 км и изградени от трамбована глина.

За да се насладите напълно на екзотиката на Розовия град, обърнете внимание и на красивата арабска архитектура. Сред нейните отличителни примери са медресето (висше духовно училище) „Али бен Юсеф“, джамията „Кутубия“, дворецът „Бахия“, Саадинската гробница.

© iStock, В двора на „Али бен Юсеф“

Любителите на приложното изкуство пък ще оценят световноизвестните берберски килими и пъстрите тажини (глинени съдове за готвене). А ако пожелаете да отнесе цялата тази романтика у дома, вземете си за спомен от тукашните лампи и фенери, които създават мистична атмосфера с приглушената си светлина!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser