Преминете към основното съдържание

Любовта се крие на най-неочаквани места!

...и обикновено идва, след като сме допуснали някоя голяма грешка. Защо се получава така и къде да я търсим?
Къде е любовта?
Къде е любовта? © iStock

„Какво чакаш, огледай се, все ще намериш някого“, сякаш искат да кажат всички онези роднини, които нетактично се ровят в чуждия любовен живот с очакване за сватбена покана навръх семейните събирания.

Вместо в тях, защо да не се вслушаме в романтичните филми? „Ще го срещнеш, когато най-малко очакваш“, нашепват героите. Макар повечето сюжети да са нереалистични, посланията им поне за малко позволяват на самотното сърце да се отпусне и да потупти в своя собствен ритъм.

Естествен подбор

Свети Валентин може да бъде особено жесток празник за необвързаните. По-страшен дори от трапезните срещи с роднини по Коледа и Великден. Което ме подсеща за думите на специалиста по взаимоотношенията Кели Фишър: „Когато сте си създали фиксидеята, че искате да се запознаете с някого, това си личи и ви кара да изглеждате напрегнати и прекалено съсредоточени. Когато не сте фокусирани и просто се наслаждавате на себе си и на времето, прекарано без партньор до вас, вие давате шанс на нещата да се случат непринудено, по естествен път, без изкуствени катализатори на процеса.“

Разбира се, това не означава да спрем да търсим. Да не се надяваме. Да се откажем. Да се оставиш на течението не е поражение, когато вървенето срещу него така или иначе не дава резултат. Онова, което си мисля, че Фишър е искала да каже, е да се оглеждаме за спасителния бряг, докато все пак се наслаждаваме на спускането.

Горещите места

Е, моята наслада включва и малко журналистическо разследване. Като, например, информацията от допитване, направено във Великобритания навръх Свети Валентин. Анкетата, обхванала 2 хиляди души, разкрива местата, на които най-често се срещат бъдещите семейни двойки. Оказва се, че една четвърт от тях са открили партньора си на среща със свои приятели и че цели 30% смятат опознаването на по питие за по-добър вариант от уговарянето на излизане за вечеря. Едно на нула за социалните събирания!


"ЛЮБОВТА И СВОБОДАТА СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!"


В другата крайност са онези 20%, които са открили любовта на живота си на работното място, а също и едната десета от двойките, които са се събрали с тръпката си от детството. Ала, ако не сте сред тези щастливци, има още едно място, където шансът ви да срещнете половинката си е особено висок. Стига да живеете в голям град. Защото, според проучване по темата от Ню Йорк, всеки десети човек се влюбва не къде да е, а в... метрото.

Стрелите на Купидон

Още по-впечатляващо е, че половината от пътниците в нюйоркското метро са си разменяли телефоните с други пътници поне веднъж в живота си, като при това – една на всеки 100 двойки, запознали се под земята, е стигнала до олтара. Изглежда, купидоновите стрели прехвърчат по метростанциите и на други места по света, след като жители на Лондон са измислили система за запознанства в метрото, чрез която возещите се могат да се свързват с тези, които са видели по време на пътуването си.

© iStock, Любовта идва с падането на много маски.

Всичко това навежда на мисълта, че любовта действително вирее на най-неочакваните места. Андреа Сирташ, автор на „Той просто не е твоят тип (и това всъщност е хубаво)“, обаче предпочита да измести фокуса от мястото към човека: „Ще намерите любовта при този, когото най-малко считате за свой тип. Толкова много жени са твърде заети да отбелязват в списъка на кои техни критерии за идеалния мъж отговаря човекът, когото са харесали, че пропускат важни детайли от личността му. Понякога любовта ги чака много по-близо, отколкото си мислят. Често в практиката ми виждам жени, преоткрили отношенията си с колега от офиса, на когото не са гледали по романтичен начин, но който ги прави щастливи.“

Домино ефект

Преоткриването, за което говори Сирташ, често е плод на осъзнаване в резултат на опустошителна грешка. Ето защо Тина Гилмор, коуч по преодоляване на проблеми в двойките, смята, че не бива да се страхуваме от това, да сбъркаме. Тъкмо големите грешки ни доближават до голямата любов. Тъкмо когато сме разбити на парчета, разбираме как да ги сглобим отново, този път по-хармонично. Тъкмо връзка, от която е трябвало да си тръгнем по-рано или която изобщо не е трябвало да започваме, предизвиква представите ни за любовта и ни учи, че избираме партньор не толкова заради човека, който е насреща, а заради човека, когото той пробужда в самите нас.

След големите грешки обикновено разбираме, че влюбването е само първото блокче от доминото. И любовта се случва едва след падането му. Едва след първоначалното опиянение от първата целувка, първия танц, първата нощ и всички други вълнуващи неща, които са силни и истински като усещане, но не са истинската любов. Тя идва с падането на още много плочки от доминото, на още много маски.

След първото падане

Усещаме я чак когато осъзнаем, че онзи, когото сме избрали, не е съвършен. Че има неща за него, които не сме знаели и които никак не са ни по вкуса. Не някакви големи, мрачни тайни, с които не бихме могли да живеем, а малки разминавания, изпитващи способността ни да сме толерантни ден след ден. Защото любовта в действие е най-вече това – приемане на различията. Тя е даване на въздух на другия да върви по собствения си път.


ВАЖНО Е ДА ГЛЕДАТЕ ЗАЛЕЗА САМИ


Което понякога може да означава да го пуснеш да си отиде. Друг път – да го приемеш обратно с разбиране. Но такава е любовта. Объркваща. Пристрастяваща. Отрезвяваща. Тя е разочарованията, плаващите пясъци, споровете, побелелите от стискане устни, липсата на баланс, усещането да си сам в тъмното, несбъднатите очаквания. Ала любовта е и силата да можеш да започнеш отначало. Със същия човек.

На път към Съкровището

И не, за нея не е важно да я описваме с думи. Но за нас самите е. Трябва да знаем какво е любовта за нас в този или онзи момент, преди и след големите грешки, тук и сега. Защото определенията, които даваме, са онова, което ще привличаме и към което ще бъдем привлечени.

Те ще определят собствените ни граници, а също и ще изравнят везните между партньора, който искаме, и партньора, от който се нуждаем. Ще ни научат, че имаме съвсем малко контрол върху повелите на сърцето, чиято сила умът, със своите списъци, няма шанс да опитоми. Може само да я назовава и напътства. Ала накрая тя пак ще отиде да търси любовта отвъд наставленията и картите. В което е и шансът на всяка любов, между другото. Както и да сме си я представяли на път към нея.

Още по темата

Love is in the air...
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser