Преминете към основното съдържание

Лофотенските острови: Вълшебство и приказ в Северна Норвегия

Галерия
Толя Стоянова / Снимки: iStock

Ако искате да видите приказната красота на Северна Норвегия, то краят на зимата е най-подходящото времето за това. От началото на февруари до края на март е идеалният момент да зърнете приказното Северно сияние на Лофотенските острови. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлини, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

Чудните острови са разположени на 197 км северно от Арктическия кръг. Този дълъг 188 км архипелаг привлича все по-голям брой жители, примамвани от неговата уединеност, особена светлина, чист въздух и кристални води. В този район се намира и един от най-големите дълбоководни рифове в света.

Ако решите да посетите това райско кътче, трябва да знаете, че през лятото слънцето не се скрива. В периода от 26 май до 17 юни денят трае 24 часа. Постоянната нощ пък е между 9 декември и 4 януари. Друг интересен факт е, че на Лофотенските острови няма да намерите традиционни хотели – само къщи под наем.

Гледката на назъбените планински била е доста предизвикателна за любителите на скалното катерене, но ако не искате да се впускате в такова смело приключение, може да се разходите по екопътеките. За привържениците на планинското колоездене също има добри условия и трасета сред алпийските хребети.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser