Преминете към основното съдържание

Лондонският мост падна

Английската кралица си отиде на 96-годишна възраст. Първи подробности

Днес, на 96-годишна възраст почина Елизабет II - монархът, управлявал Обединеното кралство и кралствата на Британската общност рекордните 70 години. Според протокола това се съобщава с отдавна използваната фраза „Лондонският мост падна“. Това съобщи първият секретар на Нейно Величество Едуард Йънг по време на разговор на Даунинг Стрийт с премиера Лиз Тръс. Според британски медии кралицата е починала в замъка Балморал в Шотландия, където живее от март 2020 г. Според официалната версия причината за смъртта е обостряне на заболявания след прекаран коронавирус.

Новият крал на Великобритания е Чарлз III. Синът на Елизабет наследява короната автоматично, а каква ще е истинската съдба на монархията, предстои да разберем.

Според процедурата за официалното погребение на монарха, то ще се състои от две основни части - операции "Лондон Бридж" (координира действията на властите за обявяване на смъртта на кралицата и подготовка за погребението с цел предотвратяване на безредици и заплахи за националната сигурност) и „Пролетен прилив“ (план за интронизиране на принц Чарлз). Тържествена панихида ще бъде отслужена в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI. Там е погребан и нейният съпруг принц Филип, който почина през пролетта на 2021 г.

Според протокола днес всички медии в Обединеното кралство ще спрат да излъчват развлекателни и спортни събития.

Елизабет II се възкачи на трона в деня на смъртта на баща си - 6 февруари 1952 г. Управлението на кралицата се оказва най-дългото в историята на британската монархия - тя остава символ на нацията цели 70 години. Втората "елизабетинскаска ера" недвусмислено се превърна за британците в гаранция за стабилност, консерватизъм и непоклатими традиции.

Освен блестяща монархическа кариера и световно признание, Елизабет II оказа голямо влияние върху поп културата и създаде прекрасно семейство. Тя роди четири деца и беше омъжена за принц Филип в продължение на 73 години, до смъртта му.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser