Преминете към основното съдържание

Лошият сън и неговото влияние върху здравето ни

Как да подобрим качеството на съня си, за да не страдаме от непрекъсната умора и липса на енергия?

© iStock

Ако нямаме здравословни навици по отношение на нашия сън, професионалният ни живот и дори личният могат да бъдат изложени на риск. Затова не е добре да пренебрегваме дори и най-леките признаци на умора. Нали е ясно, че хроничната умора влияе негативно на здравето ни?

Кога си лягате вечер? Kакво правите с алармата си на сутринта? Snooze-вате ли? Обещавате ли си, че ще наваксате? Но нещата се завъртат в порочен кръг, а вие се чувствате все по-изтощени и по-изтощени. Дори след уикенда, когато се предполага, че сте си починали повече, сте по-изморени, отколкото бяхте в края на миналата седмица. Основната причина е нарушаването на циркадните ритми и самото недоспиване. Всъщност знаете ли, че дори и да спите 8-9 часа (колкото е препоръчително за качествен сън), на сутринта отново може да нямате енергия? Това е така, ако сте прекъснали фаза на дълбок сън, т.е. когато алармата ви е звъннала по време на тази фаза.

За да не ви се придремва през деня, защото в същото време трудно можете да се фокусирате да направите каквото и да е, не сте продуктивни, почти заспивате на среща или в градския транспорт, не можете да се съсредоточите в разговор, изобщо усещате мозъка си почти нефункциониращ; за да не се нахвърляте на нещо сладко (да, това също има връзка с недостатъчния сън), можете да усвоите тези няколко прости навика. По-долу ви даваме и часовете, които е добре да спазвате, за да сте свежи, отпочинали и енергизирани на сутринта. Комбинирайте и със здравословен и балансиран хранителен режим.

Инвестирайте в дифузер

Дифузерът има невероятни ползи за съня. Етеричните масла от години се използват за лечение на безсъние, нарушения на съня, енергизиране, като същевременно облекчават усещането за безпокойството. Етеричните масла от лавандула или валериана са най-добрите средства за сън. Лавандулата успокоява нервната система, като облекчава притеснителните тревожни мисли, понижава кръвното налягане и сърдечната честота. Етеричното масло от лайка естествено стартира процеса на тялото и ума, свързан с подготовката за сън. Първо се консултирайте с вашия лекар, преди да използвате етерични масла, и се уверете, че те са подходящи за вас.

Приготвяйте дрехите си от предната вечер

Сутрините трябва да бъдат запазени за здравословна закуска, а не да бързате да подбирате какво да облечете, да гладите дрехите, да се обличате, да се преобличате и т.н. Ако това се случва при вас, се опитайте да установите рутина, за да си легнете и да се събуждате спокойно и без излишно бързане, хаос и стрес. Казват, че страхотният ден започва от предишната вечер. Това са практики, които могат да променят хода на вашия ден и живот в дългосрочен план.

Използвайте различен тип аларма

Вместо да се събуждате с неприятна и стресираща мелодия сутрин, се опитайте да използвате утвърждения или звуци от природата. Сутрините поставят началото на работния ви ден, затова трябва да са спокойни, а не изпълнени със стрес, шок, гняв и подобни негативни емоции и изживявания.

Правете кратка медитация преди лягане

Един час преди лягане направете нещо, което елиминира мислите от ума ви. Това не е задължително поза лотос и истинска медитация, не всеки може да го прави. Можете да правите всичко, което би спряло потока на мисли. Това задължително изключва всякакви устройства. Може да е четене на книга, кратка разходка, вечерен ритуал, който ви кара да се почувствате релаксирани. Всичко това ще успокои ума и ще ви подготви за сън.

За да се чувствате свежи и отпочинали на сутринта

Ставане: 06:00 – Лягане: 20:45/22:15

Ставане: 06:15 – Лягане: 21:00/22:30

Ставане: 06:30 – Лягане: 21:15/22:45

Ставане: 06:45 – Лягане: 21:30/23:00

Ставане: 07:00 – Лягане: 21:45/23:15

Ставане: 07:15 – Лягане: 22:00/23:30

Ставане: 07:30 – Лягане: 22:15/23:45

Ставане: 07:45 – Лягане: 22:30/00:00

Ставане: 08:00 – Лягане: 22:45/00:15

Ставане: 08:15 – Лягане: 23:00/00:30

Ставане: 08:30 – Лягане: 23:15/00:45

Ставане: 08:45 – Лягане: 23:30/01:00

Ставане: 09:00 – Лягане: 23:45/01:15

Ставане: 09:15 – Лягане: 00:00/01:30

Ставане: 09:30 – Лягане: 00:15/01:45

Как да разпознаем синдрома на хроничната умора?

Вижте повече

Как да разпознаем синдрома на хроничната умора?

И да се преборим с него!

Как да приемаме валерианата за спокойстие и против умора

Вижте повече

Как да приемаме валерианата за спокойстие и против умора

Тази билка расте във влажна среда, често покрай пътищата. Ключът към правилната й употреба е в дозировката – по-слабата доза я прави анксиолитик и антидепресант, по-силната...

Защо в понеделник се чувстваме по-изморени, отколкото в петък?

Вижте повече

Защо в понеделник се чувстваме по-изморени, отколкото в петък?

Не си мислете, че само вие започвате седмицата с чувство на пълно емоционално и физическо изтощение

Още по етикети

добър сън , умора
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser