Преминете към основното съдържание

Louis Vuitton, Dior, Gucci и Chanel временно затварят бутиците си в Русия

Западните компании една след друга обявяват спиране на бизнеса в Русия на фона на ситуацията в Украйна. Това се отрази и на луксозния сегмент: в петък временното затваряне на бутици беше обявено от конгломератите LVMH, Kering, както и от марката Chanel.

Френската луксозна група LVMH, която включва Louis Vuitton, Dior, Fendi и Givenchy, ще затвори "временно" своите 124 магазина в Русия от неделя, каза говорител на компанията пред Ройтерс в петък. Групата със седалище в Париж взе решението в светлината на "текущата ситуация в региона", каза говорителят.

„Правенето на бизнес в Русия стана трудно от началото на военната операция на Русия в Украйна, което накара САЩ, Великобритания и Европейския съюз да наложат широкообхватни санкции.” Говорителят добави, че 3500-те служители на групата в Русия ще продължат да получават своите заплати и обезщетения.

Луксозният конгломерат Kering, в който са Gucci, Balenciaga и Saint Laurent, също реши временно да затвори всичките пряко ръководени руски бутици поради „нарастващата загриженост относно настоящата ситуация в Европа“. Tatler Heroine обаче отбелязва, че само Gucci се контролира директно от Kering, така че другите бутици, управлявани от руската компания Mercury, могат да продължат да работят. Представители на компанията също отбелязаха, че „ще продължат да подкрепят местните екипи“.

Решение за временно спиране на бизнеса в Русия е взето и от Chanel.

„Предвид нарастващата ни загриженост относно настоящата ситуация, нарастващата несигурност и сложността на операцията, Chanel реши временно да спре бизнеса си в Русия”, се казва на страницата на марката в LinkedIn.

По-рано LVMH, Kering и Chanel обявиха дарения на средства за подпомагане на украинските бежанци.

Няколко дни преди обявяването на това решение главният изпълнителен директор на Bvlgari (марката е част от LVMH) Жан-Кристоф Бабин в интервю за Bloomberg отбеляза, че Русия е регистрирала значително увеличение на продажбите. Той обясни това с факта, че часовниците и бижутата се възприемат от богатите клиенти като надеждна форма на инвестиция на фона на падащия курс на рублата. Подобно увеличение на продажбите беше регистрирано и в някои други луксозни бутици на столицата, където богатите руснаци побързаха да закупят стоки на старите цени.

Hermès и Richemont, които притежават Cartier, бяха първите големи глобални луксозни фирми, които закриха всякаква търговска дейност в страната.

Освен луксозните марки, големият шведски търговец на дребно H&M Group, който освен H&M притежава марките COS, Monki, Weekday, & Other Stories, H&M Home, Arket и Afound, също реши да спре бизнеса си в Русия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser