Преминете към основното съдържание

Любопитни факти от историята на ризата

Модна находка, която всяка жена притежава в гардероба си, но не знае почти нищо за нейното минало

Alexa Chung / Getty Images

Ще ви споделим някои от най-интересните факти от историята на ризите. Ще ви върнем много години назад, започвайки чак от времето на Първото Египетско царство.

В миналото ризите са носени само от мъжете като бельо под дрехите. Вие обичате ли да крадете от любимите ризи на любимия мъж? Защото ние — да!

Смята се, че най-старата риза е от 3000 г. пр. Хр., по времето на Първото Египетско царство. Открита е от египтолога Флиндърс Петри.

При славяните ризата представлявала дълга бяла дреха, изработена от лен или коноп. Днес можем да я определим просто като дълга бяла рокля. Носели я и мъже, и жени, като имало разлика в дължината. При мъжете стигала до средата на бедрото или до коляното, а при жените — до прасеца или глезена. Ризите били орнаментирани с червени бродерии, наподобяващи флорални и животински мотиви или персонажи от митологията.

Getty Images

Тогава не било прието да се носи изчистена бяла риза, която не е бродирана. Тя била символ на смъртта и с такива обличали само мъртъвците. Страховито, нали? Славянските жени имали традиция да не завършват шевиците на ризите, които шият. Причина за това било поверието, че богинята на смъртта Мора отвежда в Царството на мъртвите онези, които са приключили с работата си.

Обичате ли да носите дрехи с бродирани орнаменти?

Ben Taverniti / IMaxTree

През Средновековието мъжките ризи били обикновени, изработени от памук. По това време само с риза се обличали бедните мъже, а богатите носели върху нея допълнително облекло.

По-късно започват да се пришиват бродерии и дантели, а в началото на XIX век в света на модата се появяват и цветните ризи. Не забравяйте, че зима 2020 е сезонът на цветовете!

Ризата става част от дамския гардероб през 1860 г. в Европа и в Америка.

През 1871 г. фирмата Brown, Davis & Co. създава първата риза с копчета на гърдите.

Облечете любимата си риза и побързайте да отидете при най-добрата си приятелка, за да ѝ разкажете какво сте научили!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser