Преминете към основното съдържание

Любопитно: учените посочиха скрита причина, която води до трупане на килограми

Безсънната нощ може да доведе до покачване на теглото

Американското дружество по биохимия и молекулярна биология публикува необичайно проучване, което разкри, че липсата на сън може да бъде сериозна причина за напълняване. В експеримента участвали 15 здрави млади мъже. Първо, те прекарали цяла седмица вкъщи, релаксирайки, а през следващите 10 дни спали не повече от пет часа през делничните дни (имитация на работна седмица). Като част от експеримента, за вечеря на участниците били дадени ястия с високо съдържание на мазнини, но след липса на сън, те били по-неудовлетворени от предложената им храна.

За да се проследи ефекта от липсата на сън върху метаболизма, от участниците били взети кръвни проби. Анализите показвали, че недостигът на сън се отразява негативно на липидния метаболизъм след хранене. Симулацията на работната седмица завършила с „уикенд”, когато доброволците били оставени да спят в продължение на десет часа, за да се възстановят. Мастният метаболизъм бил малко по-добър, но не възстановен до първоначалното ниво.

Проучването показва как тялото се справя с усвояването на мазнините при недостиг на сън. Липсата на сън води до наддаване на тегло - не само чрез увеличаване на глада, но и чрез забавяне на скоростта на изгаряне на калории. От това следва, че увеличаването на времето за сън до нормално може да предотврати трупането на килограми.

Резултатите са свързани с друго проучване, което обяснява защо недостигът на сън кара човек да консумира по-често нездравословна храна. Преди време швейцарски учени доказаха, че дори една нощ, прекарана без сън, забавя метаболизма на следващата сутрин, като намалява изразходването на енергия за задачи като дишане и храносмилане с 5-20 процента в сравнение с показателите, получени сутрин след добър сън .

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser