Преминете към основното съдържание

Мадам Тюсо лежала в килия с любимата на Наполеон

Къде прочутата скулпторка изучава тайните на восъчните фигури, кои са първите ѝ известни клиенти и как френското кралско семейство попада сред тях?
© "Емас"

Надали има турист в Лондон, който да не е посетил музея „Мадам Тюсо“. Славата на восъчните фигури, изобразяващи известни личности в техния ръст, вид и облекло, излиза далеч зад пределите на Англия и днес вече има музеи в Берлин, Хонконг, Сидни, Ню Йорк... Името „Мадам Тюсо“ е станало синоним на уникална атракция, но малко са хората, които знаят кой стои зад него.

Известните жени в историята

Затова и новото попълнение от популярната поредица „Известните жени в историята“ на издателство „Емас“ е книга, която не бихме пропуснали! „Мадам Тюсо. Живот между любовта и революцията“, написана от Мишел Моран, проследява съдбата на Мари Гросхолц, преди да стане известна с фамилията си по мъж – Тюсо.


                                           ЕДНА НОЩ С ОДРИ ХЕПБЪРН


Мари е родена в средата на XIII век в немския по онова време град Страсбург. Останала без баща, преди да се роди, тя прекарва първите си години в немска Швейцария. Заедно с майка си се преселва в Париж, докато още е дете. А 40-годишна е принудена да бяга от Франция и се заселва в Лондон, където и умира на близо 90 години.

Скулпторката на Френската революция

В тези почти 90 години живот се редуват щастие и загуба на голямата любов, нещастен брак и успех в изкуството, признание от владетели и смъртна присъда, революция и изгнание.

©

Неслучайно наричат Мадам Тюсо скулпторката на Френската революция. Интелигентна и амбициозна, Мари изучава тайните на восъчните скулптури от чичо си, работейки заедно в прочутия им музей. Тя създава първата си голяма самостоятелна восъчна фигура през 1777 г., а моделът е самият Волтер – един от символите на френското Просвещение.

Кралското семейство

По-късно модели на скулпторката стават и Жан-Жак Русо, Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън… и френското кралско семейство.

Клиентите на Мари произхождат от всяко стъпало на обществената стълбица, но голямата цел на Мари е да привлече вниманието на Мария Антоанета и на Луи XVI. Тяхното одобрение би озарило работата и музея ѝ, който наследява от чичо си, с така желаните слава и богатства.

Мари постига тази цел – сестрата на краля е толкова впечатлена от восъчния салон, че изисква присъствието на скулпторката във Версай, за да преподава изкуството си.

В една килия с любимата на Наполеон

Така Мари попада в един напълно нов свят, непозната вселена – свят на невъздържан лукс, на безразсъдно разсипничество. Докато на нейната улица хората са принудени да продават дори зъбите си, за да си набавят храна, в двореца се изхвърлят хиляди свещи, запалени едва веднъж.


                          МОДНИ СЪВЕТИ ОТ ЛИТЕРАТУРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ


А пламъкът на революцията се разразява, обхващайки в огън нацията. Докъде ще отведе Мари Тюсо, която храни симпатии към кралската власт, но и не е забравила корените си?

Бурното време на Големия терор ще я прати в една килия с любимата на Наполеон Жозефин, ще я превърне в хроникьор на кралската смърт и ще я принуди да замине в изгнание в Лондон. Там смелата французойка гради наново живота си и създава официалния „Музей на восъчните фигури“, с който я познаваме и до днес.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser