Преминете към основното съдържание

Магията червен чай

У нас не е много познат, но можете да го намерите в магазините за китайски стоки и в аптеките
© iStock

Идеален за отслабване в студените месеци, горещият червен чай пу-ер (по името на китайски град в провинция Юнан) ускорява разграждането на мазнините. Четири прости правила засилват този ефект. Така ще отслабнете до 3 кг за 5 дни.

Туристи от цял свят се стичат към един китайски магазин за чай в Сан Франциско. Ходят там предимно следобед, защото тогава старият собственик китаец е в магазина и ги съветва. Какво помага при безсъние, простуда, махмурлук? Осемдесет и три годишният знае рецепта за всичко, има отговор на всеки въпрос. Най-честият, разбира се, е с кой чай да отслабнем. Отговорът се предава във фамилията от поколение на поколение – пу-ер. Това са доказали и изследвания във Франция и Япония. Този чай стопява мазнините по-бързо от всеки друг.

Как въобще може чаят да помогне при отслабване?

  • Биовеществата в листенцата се разтварят в горещата вода и действат на различни места в тялото:
  • Тауринът – съставната част на белтъчините, активира отделянето на хормони на отслабването.
  • Сапонините (вторични растителни вещества) попиват мазнините и ги извеждат от тялото.
  • Ароматните масла намаляват апетита. А горчивите вещества активират храносмилането.

Къде да намерим чая?

Не се намира в супермаркетите. Но в азиатските магазини и специализираните магазини за чай можем да го купим, също и през интернет. Вземете най-добре чай на листенца или торбички. Трудно ще се справите с пресования.

Как да го приготвим правилно

Специалният чай изисква и специално отношение:

Основно правило – 1 г чай на 50 мл вода. За една чаша се нуждаете от 2 г чай (една лъжичка) и 100 мл вода.

Нека водата да заври и след това я оставете да стои 2 минути. Лекото охлаждане щади листенцата и те отделят повече ценни биовещества.

Залейте листенцата с водата и оставете да се запари за 3 минути. През това време се отделят съдържащите се в чая вещества, без той да става горчив. Ще има мек вкус, малко сладникав и с мирис на земя.

Пу-ер може да се запарва няколко пъти, без да загуби от качествата си. След втория път можете да съкратите времето за запарване (ще има по-нежен аромат) или да го удължите (по-силен аромат).

Пийте чая винаги чист, без захар или мляко. Можете да сложите само малко лимонов сок, ако искате да промените вкуса.

Още по етикети

чай , отслабване , диета
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser