Преминете към основното съдържание

Магията на почистването на дома

Японското изкуство на възстановяването на реда у дома и в живота
Най-главното е да се избавите от ненужното у дома.
Най-главното е да се избавите от ненужното у дома. © iStock

Мари Кондо е основателка на успешен бизнес в Токио и признат експерт по трансформирането на разхвърляни помещения в красиви пространства. Книгата й „Магията на подреждането“ (изд. Бард) е бестселър в много страни. В действителност можем да научим от нея доста ценни неща, които могат да ни помогнат да организираме живота си по друг начин.

Всеки предмет у дома си има свое място. Това може да ви се струва налудничаво, но така най-добре ще определите какво си струва да запазите и какво да изхвърлите.

Излишните неща нямат място у дома. Това не е свързано с факта колко човека живеят в дома и дали има достатъчно пространство за всичко и за всички. Проблемът е, че имаме повече неща, отколкото са ни нужни. Когато се научите да не търпите нищо излишно в живота си, тогава ще си дойде всичко на мястото му. Буквално. В това се крие магията на подреждането. Пазете само това, което ви носи радост.

Съществуват 7 правила за магическо подреждане според мари Кондо.

1. Подреждайте по категория. Започнете с дрехите, след това с книгите, документите и нататък по списъка.

2. Най-главното е да се избавите от ненужното. За тази цел вземете всеки предмет в ръка и си задайте въпроса дали ви радва или не ви носи положителни емоции. Ако е второто – изхвърлете го.

3. Почистването – това е диалог с предметите. Японците се отнасят винаги с уважение към неодушевените предмети. Мари Кондо предлага, преди да изхвърлите една вещ, да й благодарите, че ви е служила вярно.

4. Забравете за килерите или за шкафовете за съхранение на предмети. Те са безполезни и не си струва да ги купувате дори.

5. Сгънете и подредете. Мари препоръчва всички предмети, които не е задължително да са разгънато, да навием на руло като суши и да подредим на мястото им. Като например кърпите да са свити и подредени в шкафа. Според нея е добре предметите да с съхраняват вертикално.

6. Дори простирането трябва да следва своите правила. Подобните дрехи трябва да висят близо една до друга (японците с типичното си отношение към неодушевените предмети смятат, че както хората, така и дрехите виреят най-добре, когато са в компанията на родствени такива), а като цяло простирането е препоръчително да се прави отляво надясно, като се започне от най-тъмните цветове и се върви към по-светлите.

7. Отървете се от старата хартия. Ако е неизползвана и съвършено безполезна, тя задържа енергията в интериора ви. Такива са стари учебници, списания. Сложете точка на това.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser