Преминете към основното съдържание

Майк Буше с първа самостоятелна изложба в България

Изложбата Private Idano ще гостува в SARIEV Contemporary, Пловдив
© Майк Буше

Private Idano представя специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015 - 2017 г. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, културата на звездите, провокирането на лични желания и историята на бароковата живопис.

Картините и рисунките в изложбата са част от цикъл в развитие, наричан от автора Tapestry Cartoons (скици за стенопис), който стартира през 2004 г. Художникът прави колажи от рекламни постери за популярни филми, след което ги пресъздава в картини и рисунки.

© Майк Буше

Преносът на рекламна информация в по-традиционен материал създава нов синтез от изображения, които, дори и да изглеждат противоположни, се превръщат в необичайни творби, едновременно подкопаващи и подсилващи източника.

Заглавието на изложбата Private Idano (на английски произнасяно „айдъноу”) се превежда на български като Личното ‘знамли’.

Това е игра на думи с фразата “Private Idaho” („Лично Айдахо” от щата Айдахо, САЩ) – езикова шега, означаваща човек, който пребивава в някакво свое ментално състояние. То може да бъде временно състояние на транс, но може да бъде и дълготрайно общо настроение или дори да означава индивид, който всъщност е малко смахнат. Фразата Private Idano означава да пребиваваш в ментално „състояние”, отстранено далеч от „тук и сега”.

Авторът вярва, че съвременността, с всичките си противоположни фикции и реалности, предизвиква такива състояния на ума в много сфери на днешния живот. Изложбата „Личното знамли” развива идеята, че когато останем насаме и потънем в най-дълбоките си помисли, не сме съвсем сигурни в решенията, които взимаме ежедневно, че нашето лично усещане за реалността вероятно е безоснователно. Точно това усещане е и същността на „личното знам-ли-аз”.

Буше се интересува от всекидневните копнежи на хората, които търсят удовлетворение в новата религия на масово произвежданите стоки, както и в други популярни теми като космическия туризъм, където те се надяват да открият неповторимост и чувство за принадлежност. Той превръща тези желания в типични предмети на желанието, които след това често остават незабелязани, защото като че ли носят погрешен етикет.

Private Idano се открива на 15 септември 2017 г. в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2017 в присъствието на артиста.

След пристигането си в България Майк Буше ще направи презентация на своите работи в Гьоте-Институт България в София на 11 септември 2017 г. от 18:30 часа.

С любезното съдействие на Goethe-Institut Bulgaria.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser