Преминете към основното съдържание

Макрон присъства на откриването на филиал на Лувъра в Абу Даби

Автор на проекта е световноизвестният архитект Жан Нувел
© iStock

Десет години след началото на проекта, филиалът на френския Лувър в Абу Даби е готов да посрещне първите си гости.

На официалната церемония по откриването присъства и френският президент Еманюел Макрон. Президентът на Франция разгледа колекцията на новия музей и присъства на концерт, съчетаващ френска и емиратска музика. На откриването  присъстваха и престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Наян и кралят на Мароко Мохамед Шести. 

Сградата, в която се помещава музеят е проектирана от архитекта Жан Нувел и се намира на остров Саадият в Абу Даби. 

В строителството са инвестирани 600 милиона евро, а модернистичният музей, чиято архитектура е вдъхновена от арабските медини (квартали) обхваща 55 постройки. Белите им стени улавят отражението от водата на Персийския залив. Бризът, долитащ от залива, охлажда тъмните коридори. Слънцето "наднича" през през уникалните 7850 метални звезди в музейния купол със 180-метров диаметър и тегло 7500 тона, създавайки усещането за "дъжд от светлина", разказва архитекта Жан Нувел.

© БГНЕС

За разлика от много други музеи, подредбата в които е според стилове или цивилизации, Лувърът в Абу Даби ще обединява универсални теми и междукултурни влияния - от праисторически времена до наши дни. 

Над 300 произведения на изкуството са предоставени на филиала в Абу Даби от 13 музея във Франция. Сред тях е и автопортрет на Ван Гог. Посетителите на музея ще могат да разгледат и 28-те творби, заети от близкоизточни институции, е двуглава скулптура на над 8000 години, предоставена от Йордания. Неолитната статуя - една от най-ранните известни в човешката история, е сред първите творби, които вижда посетителят.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser