Преминете към основното съдържание

Mamma mia! - магнетична Гърция - една фотоизложба, която ще докосне сърцата ви

Самостоятелна фотоизложба на Кайя Христова

Ембелматичното арт-пространство на столицата, Къщата на София, ви кани на изложба с творби на Кайя Христова, която ще ви пренесе на приказния остров Скопелос. Ето какво разказва авторката за проекта:

"Магията на остров Скопелос. Той се намира в западното Егейско море. Скопелос е един от няколкото острова, които включват островната група Северни споради, която се намира източно на полуостров Пелион в континенталната част и на север от остров Евбея, Гърция.

Мястото ме привлече със своята архитектура, атмосфера, хладно време и неповторимите гледки из острова. Проектът озаглавих „Mamma mia“, защото тук е заснет и филма с Мерил Стриип – “Mamma mia“. Не случайно съм избрала острова за тази изложба.

Един от най-емблематичните моменти, който е сниман на острова, е църквата на Агиос Йоанис Кастри. Магнетично място, което стои на върха на скала и осигурява невероятна гледка към бреговете на Скопелос и Алонисос. Тази малка църква придоби огромна известност след филма – „Mamma mia“. Впечатляващата скала е свързана с останалата част на острова, тясна пътека със 110 стъпала, издълбани в камъка. В интериора на църквата има старинни икони и предмети.

Островът е голям и е идеалната комбинация от красиви плажове, забележителни манастири и много красива природа помежду им. На Скопелос и Скиатос е сниман холивудския филм ” Mamma mia” и това широко се обяснява навсякъде, но ако ме питате мен, реклама не е нужна. Скопелос е най-зеленият от всички гръцки острови, като добавим и невероятните заливчета, а гледките от почти всеки завой са спиращи дъха. С привкус на розови цветя, сини прозорци, бели стени. Солено и синьо. Различни нюанси: тъмно за капаците на прозорците, синьо-зелено за отражението на водата, светло синьо за безоблачното небе. Цветовете докосват сетивата. Вкусовете вълнуват душата.

В този самостоятелен проект отново не изневерявам на своя почерк, който ме отличава като художник-фотограф в моите картино-фотографии. Усещането за картина във фотографията.

Изложбата събира всички най-отличителни символи, детайли, орнаменти от островите Скопелос и Скиатос. Този проект за мен е „ЛЮБОВ“."

Ще бъдат представени 20 фотографии и два триптиха.

Изложбата ще бъде открита от Магдалена Гигова - пътешестващ журналист, на 21 юли от 16 часа на в градината на Къщата на София. На спиращите дъха гледки ще може да се наслаждавате до 27 юли

За автора:

Кайя Христова е български графичен дизайнер. Работи като фриленсър на свободна практика по различни проекти.

Занимава се с рекламни визии като графичен дизайнер, работи по проекти с Камелия Тодорова, Мирослава Кацарова, Росен Пенчев, Лорина Камбурова и др.. Част е от екипа на уеб списанието – „Лицата на града“.

Най-голямата й страст е да снима архитектурни детайли из цял свят. Може да дадем за пример изложбата й - "Кавала – Една градска история“ , която разказва как всеки един детайл има душа, говори и оживява в нейните фотоси. Авторът снима и пътува много из Европа. Обожава да снима в Скандинавия и не къде да е, а точно в Дания. Една приказна страна с най-щастливите хора в света. Място, което тя смята за свои втори дом, макар че живее и се развива в България.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser