Преминете към основното съдържание

Мариела Гемишева представя новия си проект в Казанлък

В "ритуална" акция авторката произвежда ухание с аромат на рози и мирис на барут с име EDITION 2

Представете си какви може да са взаимоотношенията между нежния, аромат на рози и мириса на барута. Розовото масло, примесено с известно количество взривно вещество, трансформира обектите. То ги изпълва и довършва по различен от очакваното начин, като така променя тяхната функция.

В проекта EDITION 2 на Мариела Гемишева патроните на автоматичното оръжие АК47 са превърнати в "мускали" със специално преработени за проекта гилзи, капсули и куршуми. Това е парфюмът ''GUNS AND ROSESE OIL'' by Mariela Gemisheva. Той ще бъде произведен в (Edition 2) пърформанс, развиващ се в инсталация, която ще представлява "стилизиран" дамски будоар и ще бъде специално адаптирана за една от великолепните зали на Шипковата къща в Казанлък.

Инсталацията ще включва и фрагменти от други работи на авторката, направени през последните 10 години, които са свързани с изследване на собствената й личност. Сред тях са сериията фотографии "Out of myself" 2002 и фотоинсталацията "Selfportrait", 2008; елементи от работите "Objects" 2007, "My favorite boudoir" 2010, "Drawings" 2011.

Защо Казанлък?

Световноизвестното българско розово масло и висококачественото, "съвършено" автоматично оръжие AR се произвеждат в град Kазанлък, който е международно известен с тези продукти и същевременно е роден град на авторката. Проектът се осъществява с подкрепата на Шипковата къща и завод "Арсенал" Казанлък, със съдействието на Мария Василева и в сътрудничество с Института за съвременно изкуство, София и FAC (Fashion Art Center) Mariela Gemisheva.

Допълнителна информация за работата на Мариела Гемишева

Мариела Гемишева е родена в Казанлък, живее и работи в София. Завършва Академия по изкуства, архитектура и дизайн, Прага. От 1995 г. е член на Съюза на българските художници, от 2000 г. - член на Института за съвременно изкуство, София. Тя е доктор по "Изкуствознание и изобразителни изкуства" в Националната художествена академия, където преподава в специалност "Мода".

Мариела Гемишева е два пъти носителка на наградата "Златна игла" за 1996 и 1998 г. в категориите "авангардна" и "експериментална" мода на Академията за мода, България. Номинирана е за дизайнер на годината (2006 г.) от Академия на Българската мода, за "Жена на годината" (2008 г.) от списание "Грация" - категория "Мода", както и за наградата за съвременно изкуство "Shortlist 2008" (GAUDENZ RUF AWARD).

Работите на авторката са създадени и представени на границата между мода и изкуство, дефиле и пърформанс, аксесоар и художествен обект. Те се явяват коментари на съвременната индустрия и профилите на личността, които консумирането на обекти и начините на живот създават. Винаги по специфичен начин Мариела Гемишева едновременно разделя и събира "life" и "style"." - Владия Михайлова за галерия 0 GMS, 2011

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser