Преминете към основното съдържание

Мария Каракушева: нежната сила на класическата музика

Как едно нежно създание като Мария успя да преобърне представите за „Нирвана“ и Лейди Гага и да се прочуе чак до Сингапур
© Никола Борисов

Освен талант, пианото иска и много сила (буквално!), а класическата музика – воля и търпение, за да бъдеш оценен в България. С една дума: трябва да си супер упорит! 

Когато погледът премине през всичките внушителни 185 сантиметра от главата до петите на Мария Каракушева (без токчета при това!), последното нещо, което идва на ум, е волейбол или баскетбол. Прекалено фина и нежна е, някак си крехка дори! Модел? Може би. Има всички данни на пръв поглед. Но има нещо много повече, което разбираш едва когато Мария седне до теб и плавно постави дългите си ръце с изящни пръсти на скута. Изправя гърба си, позиционира брадичката и с такъв отрепетиран финес посяга към чашата с чай, че сякаш е пред... пианото! Толкова аристократизъм може да има само в един музикант, отдаден не на сто, а на двеста процента на работата си!

„Пианото за мен не е работа, а начин на живот“, поправя ме 28-годишната Мария Каракушева и допълва, че няма „работно време“, защото свири по всяко време. От 5-годишна! Когато е на 9, печели първата си награда от международен конкурс във Франция, на 12 е първият й самостоятелен концерт в зала „България“, а малко преди да завърши музикалното училище с отличие заминава за Париж, където за една седмица печели още два конкурса и свири в „Сал Гаво“ - една от най-известните концертни зали във френската столица... Смелостта й е изумителна на изпита за Музикалната Академия – след като се е успала, влиза в последния момент в залата, но започва да свири страховития "Октавов" етюд, оп. 25 № 10 – бързи пасажи с интервали от 8 степени на Фредерик Шопен. В музикалните среди ги наричат „мъжките произведения“, защото за тях се изисква много сила, а жените обикновено нямат толкова добра физическа подготовка.

Е, Каракушева явно не е обикновена! И това се доказа през последните години, в които крехката й фигура, винаги в шармантна рокля с гол гръб (деколтето отзад й е слабост!), завладя не една и две сцени! Тя от малкото класически пианисти, стигнали до по-широка публика и успели да наложат авторските си проекти – през 2010 г. стартира Classic In The House с DJ Borra, две години по-късно смеси класиката с джаза в Classic In The Jazz, тази пролет преобърна представите за поп-музиката и заедно с оперната певица Пламена Гиргинова дадоха класическо звучене на хитове на „Нирвана“, Лейди Гага, Джъстин Тимбърлейк в проекта Grace On Air. Сега предстои още едно предизвикателство – изцяло авторски произведения. И участие чак в Сингапур! Една нощ звънели упорито на мениджъра й, който вдигнал телефона едва призори и решил, че поканата за Сингапур е нечия шега. Оказало се истина, при това отсреща били толкова нетърпеливи, че не обърнали внимание на часовата разлика и не спирали да звънят цялата нощ.

© Никола Борисов

Наистина е забележително как една класическа пианистка у нас, при това само на 28 години, може да стане толкова популярна (Мария дори влезе в класацията на „Дарик радио“ „40 до 40“ за младите лидери в България). Нужни са много воля, упоритост и търпение.

„Ако не се отказваш, успехът рано или късно идва. Вярвам, че има два типа хора: едни, които чакат нещо да им се случи, и втори, които сами си го случват...“, обяснява Каракушева с усмивка, зад която обаче се крият наистина много воля и лишения през годините, в които е вървяла към успеха. Мария се оказва един удивителен микс от качества и таланти, преплели мечтите на майка й Елга с наследството от рода на баща й Христо. Влечението към музиката младата пианистка го отдава на майка си, която като дете в Русе е искала да свири на пиано, но родителите й я записват на виолончело. Тя е завела Мария на първия урок по пиано. Състезателният дух също е наследство от майка й, която е тренирала академично гребане и има няколко републикански медала. Силата и смелостта обаче идват с фамилията на баща й – прапрадядото на Мария е бил в четата на Яне Сандански, имал е бял кон и черно наметало, турците много са се страхували от него и затова го наричали „каракуш“, което значи „черна птица“. От него ще да е наследила и родолюбието – мисълта да живее и работи в чужбина, където доста повече ценят класическата музика, не й харесва. „Искам да докажа, че в България нещата също могат да се случват, просто хората трябва да са по-упорити!“. Дано!

ДЕСЕТ НЕЩА, С КОИТО МАРИЯ НИ ВПЕЧАТЛИ

1. Най-високите токчета, които е носила, са 13 см – така е достигала ръст от цели 198 см! „Твърде високи обувки на сцена рядко си позволявам, защото краката ми не се събират под рояла“, признава г-ца Каракушева. Заради ръста й се наложило да си поръча нестандартен размер роял.

2. Обича деколтето за сцената, но то винаги е отзад – роклята с гол гръб е като нейна запазена марка. Не би излязла по дънки, колкото и да ги харесва. „Пред публика не бих облякла още спортни дрехи и често срещаното сценично облекло напоследък - „секси“ дрешки, чрез които се крещи „Продавам (се)“.

3. Всеки ден тича поне 5-6 км, понякога и 10! След това – силови тренировки. На фитнес е поне 3 пъти седмично, а лятото добавя плажен тенис.

4. Кара голяма кола, но не защото е голяма жена, а защото често трябва да пренася пианото. „Кейсът с дигиталното пиано е с размерите на ковчег“, пояснява Мария.

5. Пижама или нощница? Естествено, че нощница! Характерът й може да е на мъжко момиче, но женствеността е дълбоко заложена в ДНК-то й!

6. От новите тенденции е влюбена в шапките! „Обичам да експериментирам с модата“, признава пианистката, но никога не би сложила дреха или аксесоар, колкото и да са модерни, ако са в разрез с нейните разбирания за стил.

7. Дълъг е списъкът й с любими сладкиши, но най-много обожава Шоколадова Павлова с малини. И я прави страхотно (така поне говорят!). „Напоследък съм се запалила по суровите вегански десерти. Правя при всяка възможност и свободно време – нещо като антистрес терапия“. Дори направи специално един такъв за elle.bg - морковени веган мъфини. В списъка с любими са още семейството й, човекът до нея, кучето й, приятелите й. „Предметите са нещо преходно“, отсича Мария.

8. Не се конкурира с никого, дори и със себе си. „Обичам се и искам най-доброто за и от себе си, а обикновено най-доброто изисква големи усилия и силна воля. По отношение на другите, ако срещна талантливи и успели хора, изпитвам възхищение. И намирам стимул да продължавам!“.

9. Пред очите й попадне ли пиано, няма сила, която да я удържи да не докосне клавишите. Видяхме какво се случи с белия роял по време на протестите пред Парламента миналото лято.

10. Не би смесила класическа музика с чалга! Пред пианото е най-често през втората половина от деня. „Тогава съзнанието ми е напълно будно и активно. Мога да свиря до малките часове на денонощието, което доставя удоволствие на хората около мен. Рано сутрин свиренето ми е лишено от каквато и да е мисъл“, усмихва се Каракушева.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser