Преминете към основното съдържание

Марина Принци: Вдъхновение могат да бъдат и най-простите неща от ежедневието ни

Тя е fashion & beauty фотограф от Киев, Украйна. През 2011 г. се мести в Лугано, Швейцария и се омъжва. Тогава бизнесът не се е интересувал особено от фотография, но това не спира Марина да се развива в тази посока.

Marina Prinzi
Marina Prinzi © Retouching - Albina Annen, Pr & Communication - Maria Romanova

Фотосесиите са нейната страст и призвание. Тя го разбира, още когато е била дете. Наследява този плам от нейния баща. Той е събирал стари фотоапарати, които привличали вниманието на Марина.

Как започна кариерата ти на фотограф?

Когато се преместих в Швейцария, беше рисковано, защото работата на фотографа е не винаги финансово стабилна. Но въпреки това, бях вдъхновена да се развивам. Винаги съм обичала фотографията. Като дете често снимах семейството ми, приятелите ми и всичко, което намирах за интересно, с фотоапаратите на баща ми. В Швейцария купих първия си професионален фотоапарат и започнах да работя с него. И от този момент нататък станахме неразделни, в истинския смисъл на тази дума.

Защо избра точно fashion & beauty фотография?

През 2014 г. завърших курс по грим в Diego Dalla Palma make-up school в Милано и започнах да снимам бюти визиите, които правех сама. Така осъзнах, че не искам да бъда професионален гримьор. Но в същото време тези умения допринесоха за развитието ми като фотограф. Обърнах специално внимание на финалните творби, които заснех. Разбрах през обектива на камерата как правилно да показвам грима и под какви ъгли изглежда най-добре.

Мисля, че гримът е изкуство. За момичетата е полезно да го владеят. Знаейки как действат текстурите на продуктите за красота, цветовите комбинации, играта на светлината и сенките, продължих да развивам работата си. Всички тези умения, които придобих, ме доведоха до бюти и фешън фотографията.

Какво те вдъхновява?

Фотографът е вдъхновен от живота. Това могат да бъдат хора, места, добро или лошо време, завладяващ филм и хубава музика. Чувам песента, затварям очи и си представям картината и начина, по който може да бъде заснета. Защо това да не е дизайнерско облекло? Искам веднага да заснема модела, чийто образ възниква в съзнанието ми и предизвика емоция. Източник на вдъхновение могат да бъдат дори най-простите неща от нашето ежедневие.

Как пандемията повлия на работата ти?

Ритъмът на живот и визията за него в световен мащаб са се променили значително. Оценихме нещата, които сме имали преди пандемията, защото сега сме лишени от тях. Не съм притеснена, защото считам този етап за рестарт, без който няма да има по-нататъшен растеж. Трябва да гледаме на всичко положително.

Все още организираме, снимаме и създаваме красиви фотосесии, но сега имаме по-високо ниво на подготовка. Спазваме необходимите мерки за безопасност, за да избегнем разпространението на вируса, но тези трудности не могат да ни спрат да вършим добре работата си.

Откриваме модели навсякъде. Дори и в Instagram, докато скролвам, намирам подходящото момиче. Тя може да е момичето от билборда, например. Агенциите също ни изпращат модели, от които да си изберем. Не обръщаме много внимание на физическите черти, не гледаме ръста или теглото. Имаме нужда от хора, които ни вдъхновяват.

Кои са най-големите промени, които претърпя модната индустрия?

Най-голямата промяна в модната индустрия е бързият напредък към дигитализация. Модата се развива активно в тази посока, независимо от пандемията, но цялата глобална ситуация подтикна всички творчески области да постигнат по-бърз напредък. Всички ние станахме мобилни. Сега, повече от всякога, хората живеят онлайн, комуникират с всички отдалечено и решават важните проблеми без излишни движения. И това определено има своите предимства: спестяваме личните си ресурси, времето си и успешно жонглираме със задачи, въз основа на степента на тяхната значимост.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser