Преминете към основното съдържание

Мария Елена Виола, гл. редактор на ELLE Италия: „Жените не следват егото си“

GIRL POWER в редакцията

текст FRANCESCA BUSSI, TRISH TRAVIESO, превод ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА
текст FRANCESCA BUSSI, TRISH TRAVIESO, превод ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА

Какво получавате, когато интервюирате жени главни редактори на списание ELLE от целия свят? Вдъхновение и прозрения, при това по много. Всички те ще счупят стъкления таван за следващите поколения жени. Чухте ли току-що звук от пукнато стъкло?

Зад кулисите на модно списание изобилства от стереотипи, особено когато мнозинството от екипа са жени, но редакторите на ELLE работят усилено, за да дадат възможност не само на своите читатели (вие!), но и на жените в екипите си. От САЩ до Индия, от Корея до Обединеното кралство, те ни представят това, което са научили по пътя, включително борбата с клишетата и личнитеси мантри. Ето какво се случва, когато шефът носи пола.

Стереотипите са измислени, за да строят бариери, ето защо не трябва да им вярваме. Съдейки от моя опит, жените работят страхотно в екип. Те притежават емоционална интелигентност, емпатия, креативност, прагматизъм и владеят мултитаскинга. Това има общо с генетиката, но и с културата. Момичетата са възпитавани да се грижат за някого, затова те формират у себе си удивителната нагласа да достигат до своята идентичност, свързвайки се с другите. Освен това се фокусират върху целите си и не се отказват, докато не ги постигнат. Перфекционисти са, но също иронични и забавни.

Според мен единственият начин да строшиш стъкления таван, е като създадеш лидерството наново, като оценяваш работата не по времето, отделено за нея, а по постиженията. Дигиталната революция направи възможно да работиш от всяко място, балансирайки между семейство и служебни ангажименти. Но за да стигнем дотам, трябва да възприемем нов начин на мислене – имаме нужда от огромна културна революция. Италия все още се определя като сексистка нация. В сегашното правителство има само 5 жени министри, а в историята на италианската република жена никога не е била избирана за премиер. Разликата в заплащането не е чак толкова голяма – мъжете печелят едва 5,5% повече от жените, на фона на Европа, където процентите са 20-27%. Но така или иначе заетостта при жените е ниска и само малка част от тях имат възможността да развият кариера, въпреки че повечето от тях са с доста добро образование.

„Единственият начин да строшиш стъкления таван, е като създадеш лидерството наново“

Открих, че т.нар. сестринство не е толкова разпространено, когато съм общувала с жени шефове на международни компании и адвокатски фирми. Толкова е трудно за жените да достигнат подобна позиция, че веднъж достигнали я, те не са склонни да помагат на други жени. Те започват да следват мъжкото правило: най-силният печели. Същото се случва и в медиите, много рядко в новинарските медии се срещат жени на ръководни позиции. ELLE умее да привлича жените, защото говори на техния език. Нашите читатели не се различават от нас – ние имаме същите проблеми, амбиции, интереси и мечти. Винаги питам моите редактори: какво бихте искали да четете? Ежеседмичните ни срещи са невероятни моменти на самонаблюдение, говорим за всичко: връзки, деца, стремежи, страхове, пари, тяло, червила, обувки. Историите стават източник на вдъхновение за статиите ни. Читателите ни искат да бъдат разбирани, насърчавани и мотивирани. Това е нашата мисия. Горда съм да работя за такова списание, защото то е изключителен инструмент за това, жените да осъзнаят силата си и да отстояват себе си.

Имах шанса да работя с Данда Сантини, бивш главен редактор на ELLE Италия, по възстановяването на Gioia!, италианско седмично списание. Никога не бяхме в конкуренция, единствено искахме да направим всичко, на което сме способни, заедно. В момента тя отговаря за друго списание, конкурент на ELLE, но въпреки ролите ни ние продължаваме да се радваме на постиженията си една на друга.

Работата в екип, основана на уважението, не ни ограничава, а ни помага да растем: имах този опит с Антонела Антонели, която беше главен редактор на италианското Marie Claire, а сега е наш творчески директор. Научих, че в професионален план жените не следват егото си, а сърцето си... и мозъка си, разбира се.“

Още по етикети

ELLE , главен редактор
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser