Преминете към основното съдържание

Марк Зукърбърг и съпругата му с обвинения в сексуален тормоз и дискриминация

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан попаднаха в центъра на скандал. Бивши служители, работещи за бизнесмена и съпругата му, ги дадоха на съд, обвинявайки членовете на екипа им в сексуален тормоз и дискриминация.

Ищците са бивш иконом на семейството, чието име не е разкрито (той се появява под псевдонима Джон Доу), и Миа Кинг, която е работила за Limitless Specialty Services LLC, компанията, която се грижи за сигурността на съпрузите.

Съдебните документи описват Кинг като тъмнокожа жена и член на ЛГБТК общността, а Доу като открит гей. В изявлението си Кинг отбелязва, че е била подложена на множество унизителни забележки: към нея са се обръщали с нецензурни думи. Освен това тя твърди, че когато се оплакала пред колегите си, нейна колежка й казала, че мъжете във фирмата властта е в ръцете на мъжете. Кинг също така твърди, че е била принудена да работи извънредно, за което не й е било платено правилно.

Доу пък заявява, че е работил повече от 40 часа седмично, за което не му е изплащано обезщетение. Той казва още, че е бил принуден да работи по 17 часа на ден, за да подготви къщата за пристигането на двойката. За това също не му е плащан извънреден труд. Ищецът добавя, че страда от епилепсия, но е бил принуден да изпълнява задачи, които влошават здравето му или го излагат на опасност, като катерене по стълби или пренасяне на тежки предмети. Освен това Доу твърди, че е бил сексуално тормозен и хомофобски обиждан от служители на компанията на Зукърбърг.

Ищците обвиняват съпрузите в неизплащане на полагащо им се трудово възнаграждение.

Делото все още не е насрочено и никой от обвиняемите не е коментирал тези изявления.

Представителят на Марк Зукърбърг и Присила Чан Бен Лаболт нарече обвиненията неоснователни.

„Нашият офис приема жалбите за неподходящо поведение на работното място много сериозно и незабавно ще разследва всички подобни проблеми. Гордеем се с екипа от професионалисти, които работят в компанията, и сме уверени, че тези обвинения, които несправедливо оклеветяват нашите колеги, ще бъдат опровергани.”, заяви той.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser