Преминете към основното съдържание

Майката на Илон Мъск ексклузивно пред ELLE България: Човек може да живее с малко

Не знам как можете да бъдете млади на всяка възраст, просто бъдете на вашата възраст и й се наслаждавайте, казва 73-годишната Мей Мъск, звезда на модния подиум и в социалните мрежи

Мей Мъск
Мей Мъск © DORIT THIES

Може да изглежда странно, но Мей Мъск става супермодел на 69. Може да звучи още по-странно, но майката на един от най-успелите бизнесмени в света и основател на Tesla – Илон Мъск – познава трудностите в живота повече от блясъка на червения килим. Знае какво е да спиш на земята, да имаш само една чаша за вода, която да делиш с близначката си, да си омъжена насила, да не виждаш светлина в тунела, да работиш на 5 места едновременно, след като си успяла да се откъснеш от брачните окови и да избягаш с трите си деца на друг континент…

Родена на 19 април 1948 г., в Реджина, Канада, тя е едно от петте деца в семейството на доктор по хиропрактика и археолог-аматьор. Авантюристи по дух, родителите й се преселват в Южна Африка през 1950 г. Обикалят света с витлов самолет и прекарват повече от 10 години в пустинята в търсене на Изгубения град на Калахари.

През 1969 г. Мей печели конкурс по красота в Южна Африка и оттогава не е спирала да работи като модел – повече от половин век! Година по-късно се омъжва за Ерол Мъск, инженер от Южна Африка, с когото имат три деца – Илон, Кимбал и Тоска. Получава магистърска степен по диетология в Южна Африка, а по-късно и още една по хранителни науки от университета в Торонто. Бракът й обаче, освен че не е успешен, се превръща в един от най-големите й кошмари, а след тежкия развод Мей успява да се върне в родината си Канада и да започне живота си от нулата.

Днес тя е едно от най-познатите лица в модните среди, доказвайки, че няма невъзможни неща на всяка възраст. Важното е да имаш план!

За плановете, разочарованията, успеха и трудните стъпки си говорим с Мей Мъск броени часове след ексклузивната фотосесия за ELLE България, заснета от Дорит Тийс в Adventure Air LA, Лос Анджелис, Калифорния.
Мей Мъск в ексклузивна сесия за ELLE България
Мей Мъск в ексклузивна сесия за ELLE България © DORIT THIES

Да си модел на 73 години за някои е приключение, за други – красота, за останалите – успех. Вие как приемате този факт?

Като най-големия успех, който някога съм имала.

Последната ви книга се казва „Жената, която има план: съвети за живот, изпълнен с приключения, красота и успехи“. Тези три думи ли са определяли вашия живот до този момент?

Бих казала, че последните две части от книгата – семейството и здравето – са в центъра на моя живот. Но когато редакторите работеха над книгата, избраха първите три части за заглавието.

Винаги ли сте имала план?

Аз съм много организирана и всеки ден планирам, въпреки че често плановете ми се провалят. Тогава просто правя други планове.

Кой е най-правилният момент една жена да започне своите планове?

Във всеки един момент жените трябва да имат план и да се променят, ако не са щастливи или виждат по-добро бъдеще в нова посока.

Мислите ли, че успехът е възможен без план, да кажем, че се случи като резултат от повече късмет?

Аз не съм имала никакъв късмет, като просто съм седяла и не съм планирала дните, седмиците и годините си. Всяка част от моя успех беше упорита работа, но аз обичам да работя усърдно.

Живеем в трудни времена – не можем да направим план за утре, камо ли за месец или година. Как се справяте в сегашната ситуация?

Така е, преживяваме трудни времена. Но все пак трябва да планирате и да използвате времето си по най-добрия начин. Може би като започнете да учите нещо ново онлайн, да обсъждате нови идеи на виртуални срещи или да говорите по-често с приятелите и семейството си, било то и онлайн.

Цялото интервю на Мей Мъск може да прочетете в новия брой на ELLE България!

Интервю МАРИЯ ГЕОРГИЕВА, фотографии DORIT THIES, doritthies.com, асистент на фотографа MARC A. DUMONT, стайлинг ALVIN STILLWELL (CELESTINE AGENCY), грим BRETT FREEDMAN (CELESTINE AGENCY), коса TRACY MOYER (THE REX AGENCY), видео BRETT FREEDMAN, локация AADVENTURE AIR LA, CALIFORNIA

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser