Преминете към основното съдържание

Мечтаете за следващото си пътешествие? Ето 5 актуални тренда за 2020 г.

Експертите очертаха основни тенденции при пътуванията тази година

© iStock

2 в 1

Комбинирането на две дестинации в рамките на една ваканция набира все по-голяма популярност. Две съседни страни е най-очевидната опция, но съвсем не е единствената. Можете да изберете планински район, след което да се отправите за няколко дни край морския бряг. Или можете да прекарате половината от почивката си в центъра на големия град, след което да опознаете някой по-отдалечен, тих и дори суров район.

Алтернативи

Пътуващите през 2020 г. ще търсят градове и дестинации, които не са толкова популярни, в стремежа си да се борят с негативните последици от туризма. Същевременно ще избират по-малко вредни за околната среда видове транспорт. Вместо да вземат самолет до най-обсъжданата дестинация на планетата, ще проучат места, които са останали в сянка и са недооценени, може и в рамките на собствената си страна, след което ще се придвижат до там по бавния начин, например с автомобил или влак.

По спартански

Спартанските ваканции съчетават идеята за дигитален детокс с минимализма като начин на живот, при който пътувате с възможно най-малко. Молив и хартия вместо GPS – страшно ли ви звучи? И забравете за куфара, който едва закопчавате, няма да ви трябва! Идеята е да се освободим физически и психически, за да можем да се свържем със себе си и с обкръжението си. Броят на подобни горски микро хотели по света се увеличава, защото все повече хора изпитват необходимостта да се „изключат“ поне за няколко дни.

Go vegan

Според организацията The Vegan Society ако не консумираме месо до 2050 г., това ще спаси 8 млн. човешки живота и ще намали парниковите газове с две трети. Факт е, че хората, които изключват продуктите с животински произход от диетата си и преминават към вегетарианство и веганство, вече не са никак малко. И те търсят както веган ресторанти, така и хотели без никакви животински продукти в стаите, в това число вълна, коприна, пера...

По женски

В Азия и Африка се организират пътувания на туристически групи, съставени само от жени и водени от жени гидове. Според собственичка на туроператор жените имат потребност и желание да подкрепят други жени и това е глобална тенденция, която се отразява върху почти всяка една сфера. Затова такъв тип пътувания стават все по-търсени и популярни.

#GirlSquad дестинации в Европа: Сан Себасиан

Вижте повече

#GirlSquad дестинации в Европа: Сан Себасиан

Това е топ дестинация за вкусна храна

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser