Преминете към основното съдържание

Меган Маркъл разказа за трудното си детство: „Работя от 13-годишна възраст“

Херцогинята на Съсекс изпрати писмо до Конгреса на САЩ, в което се застъпи за въвеждането на платен родителски отпуск в цялата страна.

В писмото Малкъл отбелязва, че по време на пандемията от коронавирус ситуацията в много семейства е станала изключително трудна - много жени са били принудени да напуснат, за да бъдат вкъщи с децата си, когато детските градини и училищата са затворени.

„Работещата майка или родител са изправени пред избор дали да останат вкъщи, или да ходят на работа. И двете им излизат скъпо”, написа Меган.

В обръщението си тя също така пише, че подобни ситуации вече са възниквали преди много години, когато хората отделяли много време и енергия в преследване на мечтата за стабилност. Тя си спомня и своето детство, което било трудно. Семейството на Меган не се къпело в лукс, а тя самата трябвало да работи от ранна възраст.

„Хранех се на салатния бар в Sizzler за 4,99 долара. Спомням си чувствата си по онова време: знаех колко усилено работят родителите ми, за да мога да си го позволя, защото дори менюто от пет долара беше нещо специално за мен и бях щастлива”.

Херцогинята споделя, че на 13-годишна възраст започнала работа в магазин за замразено кисело мляко, където вършела различни неща (сервиране, гледане на деца), за да покрие нуждите си.

„Работих цял живот и спестявах пари, когато можех. Но дори и това беше лукс, защото обикновено ставаше дума за свързване на двата края и разполагане с достатъчно средства, за да платим наема и да заредим колата.”

Меган също отбелязва, че двамата с Хари са имали късмет, че след раждането на дъщеря им Лилибет Даяна са успели да й се посветят изцяло.

„Както всички родители и ние бяхме изпълнени с радост. Подобно на много родители, бяхме шокирани. Като по-малко родители, ние не сме изправени пред суровата реалност да избираме дали да прекараме тези критични първи месеци с бебето, или да се върнем на работа. Знаехме, че можем да я заведем у дома и на този жизненоважен етап да се посветим на децата и семейството си. Знаехме, че ако направим това, няма да се налага да правим немислимите избори за грижи за деца, работа и здравеопазване, които много хора трябва да правят всеки ден.”

Тя добавя, че нито едно семейство не трябва да бъде изправено пред такъв избор и цитира примери за други държави, в които има политика за платен родителски отпуск.

„Платеният отпуск трябва да бъде национално право, а не опция, ограничена до тези, чиито работодатели се придържат към правилата, или до тези, които живеят в един от малкото щати, които имат програма за майчинство. Така че, от името на моето семейство, Арчи, Лили и Хари, ви благодаря, че прочетохте това писмо, а от името на всички семейства ви моля да се погрижите този важен момент да не бъде пренебрегнат.”

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser