Преминете към основното съдържание

Мелинда Гейтс: Накарах Бил да помага вкъщи!

Филантроп по душа, съпругата на Бил Гейтс работи усилено, за да помага на жените по целия свят, а в момента се е фокусирала върху Африка. Защо според нея силата на нежния пол се крие у дома?
© JASON BELL

Докато трите й деца били малки (най-малката й дъщеря в момента е на 16), Мелинда Гейтс забелязала, че винаги оставала в кухнята последна, за да раздига вечерята, и съответно си лягала последна. Защо се получавало така? Съпругът й, основателят на Microsoft Бил Гейтс, все бил зает с делата си, а двата дни седмично, в които водел на детска градина дъщеря им Дженифър, били неговото извинение за семейните задължения, като на всеки друг баща.

Мелинда Гейтс, пионер в доминираната от мъже технологична индустрия (тя е продуктов мениджър на Microsoft, когато среща Бил), дълго се чудила какво да измисли. „Накрая ми хрумна правилото: никой не напуска кухнята, докато аз не изляза от там! Е, познайте? Всеки започна да ме пита: „Какво да свърша?“, за да се махнем по-бързо от кухнята. Така за 15 минути по-малко цялата работа приключваше и аз се чувствах много по-щастлива.“

Ако една хипер-богата американка трябва да преговаря за четвърт час на ден, представете си какво е да си жена в Африка, където Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс от 2000 г. насам работи за равенство между половете? По същество това е същият универсален дебат, но в различен континент (все пак бедността поставя жените на Африка в много по-неизгодна позиция). Но според Мелинда Гейтс, която от 1993 г. често посещава този континент, предизвикателствата пред африканските и американските жени не са толкова различни.

Неотдавна тя поискала от няколко африкански двойки да разпределят помежду си купчина карти, като жените вземат тези, които отговарят на техните задължения в домакинството, съответно и мъжете своите. „Колкото повече време минаваше, толкова по-възмутени ставаха жените. Те имаха средно по 45 карти, а мъжете не бяха с повече от 5... В един момент всички започнаха да се чувстват неудобно, че жените вършат толкова много, а мъжете – ужасно малко.“ В края на краищата Гейтс казва, че тези неудобни моменти на самосъзнание водят до повече прозрачност и промяна.

„Младите феминистки, които срещам, искат да вдъхновяват всички останали, не само себе си.“

В желанието си да даде публичност на подобни дебати, Фондацията на Гейтс току-що публикува своя втори Доклад Goalkeepers с данни от мащабно проучване на глобалния прогрес и предизвикателства, целящи поддържането на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие всяка година до крайния срок, който е 2030 г. Тази година Докладът се фокусира върху младите хора, особено в Африка, където близо 60% от жителите на континента са на възраст под 25 години (в сравнение с 27% в Европа). Докладът сочи, че, ако сега инвестираме в този човешки капитал, особено в здравеопазването и образованието, ще отключим голям потенциал за напредък: „В Африка, на юг от Сахара, тези инвестиции могат да увеличат ръста на икономиката с близо 90% на сто до 2050 г., което прави много по-голяма вероятността най-бедните страни да пробият стагнацията си и да следват пътя на Индия и Китай.“

Въпреки, че фокусът на Доклада е върху младежта, равенството между половете е основна точка. В дома си Мелинда Гейтс все още работи, за да се увери, че и двамата родители допринасят за своя дял. Някои от задълженията си Бил „не приема за толкова вълнуващи, но човек се учи да настоява в такива моменти. Това, което осъзнаваме, е, че и двамата сме по-щастливи, а и двамата сме по-ангажирани в семейството. Децата също, защото всеки дава своето.“

© JASON BELL, Мелинда Гейтс, заобиколена от ученици по време на посещението й в училище в Судха Варгесе в Индия

Докладът Goalkeepers поставя акцент и върху упражняването на власт в семейството. Като открит защитник на семейното планиране и достъпа до контрацепция, амбициите на Мелинда Гейтс са очевидни по начина, по който е организиран Докладът, в разделите за семейно планиране, ХИВ, образование и земеделие. В секцията „Семейно планиране“ кенийската писателка Абигейл Арнга разяснява успехите на Future Fab – програма в Найроби, която обучава млади жени на репродуктивно здраве и контрацепцията, като ги ангажира с житейските им цели. Програмата не придобива популярност, докато не взема под внимание ценности като откровеност и състрадание. „Когато вляза в американска болница със собствените си деца – казва Мелинда Гейтс – се надявам, че не ни съдят като семейство, не ме преценяват като майка, независимо какъв е проблемът.“

За много хора по света Африка и нейните големи проблеми изглеждат невъзможни за решаване и твърде далечни, за да имат някакво значение. Но Гейтс казва, че ако говорите с родителите в Африка, от най-бедната й нация до най-богатата, техните мечти за децата им са като на всички други по света: те искат висококачествено образование и икономически възможности, а ресурсите са налице за постигането на тези цели. В Африка вече има почти същия брой момичета в училищата, колкото момчета, което е надежда и потенциал за промяна на континента. И ако тяхното здраве и образование се считат за приоритетни, бедността в Африка ще намалее, както и политическата нестабилност, насилието и неравенството между половете.

Това е цената на инвестирането в човешки капитал, в допълнение към обичайните инвестиции за икономически растеж: данните показват, че има пряка връзка между равнищата на здравеопазване и образование и БВП на глава от населението, например. „Толкова много хора имат остаряло мислене за Африка“, твърди Гейтс. „Това е едно приятно място и с правилните инвестиции ще се преобрази напълно. Няма страна или регион, които да не могат да се променят. Вижте Южна Корея! Бяха направени много инвестиции и сега тя се превърна в страна с възможности, която помага на останалата част от света.“

„Заобиколете се с хора, които вярват във вас и ще ви помогнат да стигнете там, където искате“

Виетнам и нейната образователна система са друга история на успеха. Въпреки, че имат БВП, който е 27 пъти по-нисък от този на САЩ, 15-годишните във Виетнам превъзхождат американски и британски студенти по науки, математика и литература. Според данните на местния писател-филантроп Кат Тао Нгуен в Доклада, посещаемостта на началното училище е почти 100%.

© JASON BELL, Учител, който преподава допълнителни уроци на децата в дома си, по време на лятната ваканция във Виетнам

Индия също така драстично промени образователната система за децата от 6 до 14 години, които като численост биха могли да съставят седмата по големина държава в света. 97% от тях днес посещават училище, което е значителна разлика от 2000 г.

На въпроса какво означава да бъдеш феминистка през 2018 г., Мелинда Гейтс отговаря: „Това означава да гласуваш за всяка жена на планетата.“ Ако преди успелите в бизнеса и политиката жени трудно задържаха вратата след себе си отворена за други като тях, то днес, „младите феминистки, които срещам, искат да вдъхновяват всички останали, не само себе си.“ Не е достатъчно да има една жена в бизнеса, „ако издигнете три жени в управителния съвет от десетима души, нещата започват да се променят“. Което е добро за жените във Великобритания или Франция, е добро за жените в селските африкански и индийски села и обратно. „Когато жените стоят рамо до рамо, те могат да отидат и да поискат своите права. Те могат да настояват изнасилвачите да бъдат съдени. Те могат да изискват здравните служби да влязат в техните села.“

Част от ролята на Фондацията, според Мелинда Гейтс, е да се укрепят връзките на международните организации и местните такива. Без тях, всяка голяма инвестиция, дори тази в размер 50,7 милиарда долара, ще се превърне в задължение, ако не бъде правилно усвоена и обяснена от местните партньори. Гейтс посочва, че в Индия има жени в групи за самопомощ, които са толкова силни, че през последните 30 години са се превърнали във федерални структури на властта, като например Pradan или SEWA (Self Employed Women's Association).

Добрите примери винаги са повод за размисъл за Мелинда Гейтс. „Прибирайки се у дома от Африка, дълго мислех защо тази жена няма това или онова, защо не притежава власт, но съпоставих проблемите им с нашата реалност: докъде сме стигнали наистина в Съединените щати?“ В Сиатъл Мелинда Гейтс финансира предприятия, ръководени от жени, с Pivotal Ventures - инкубационна компания, която започна да инвестира през 2015 г. Доставянето на капитал е начин да се помогне за баланса в бизнеса. Според Гейтс „40% от средствата за отиват за мъжете, които са завършили Харвард и Станфорд, а по-малко от 0,05% отиват на афро-американски жени“.

© JASON BELL, Група ученици в Кения

„Ако жените не разполагат с място на масата, вие поощрявате предубедеността на системата, а ако нямате малцинства на масата, добавяте пристрастия към системата.“ Пробив в статуквото вече се забелязва в много технологични сектори, като например Siri на Apple и Alexa на Amazon – виртуалните асистенти с женски глас.

Късно ли е за промяна? Ключът е в ориентирани към жените мрежи, казва Мелинда Гейтс. „Мъжете притежават тези връзки“, в зависимост от това къде са завършили, или от първата си работа, или от първия наставник, но жените също трябва да ги създават. „Заобиколете се с хора, които вярват във вас и ще ви помогнат да стигнете там, където искате да отидете. Изградете мрежа от добри хора, които ще бъдат с вас дълго време“.

Децата на Мелинда Гейтс са научили колко е важно да имат кръгозор извън Сиатъл. От ранна възраст тя ги взема със себе си в Африка, а днес вече пътуват сами. Фийби, на 16, е била в Африка три пъти без родителите си, като последния път работи в клиника в Кения, където по време на операция електричеството спира и екипът е трябвало да продължи на фенерчета. Рори, на 19, прекара две седмици в Руанда по програма за лидери и когато се прибира у дома, не спира да говори колко много идеи има в тази област.

„Те наистина научават много от връстниците си, които срещат“, казва Гейтс. Общуването с тези тийнейджъри, с които пътищата на живота им се преплитат за седмица или две, е част от смислен ангажимент за семейството на Гейтс. „Искам да използват талантите си в името на света, защото всички ние имаме неща, които да дадем: време, енергия, мисли, ако имате пари – пари. Светът ще бъде по-добър, ако всички даваме по някакъв начин.“

© JASON BELL, Деца в индийско училище

Даренията не са празно обещание за Гейтс. Още през 2010 г. пред управителя на фондацията Уорън Бъфет тя заявява, че ще дари по-голямата част от семейния капитал от 90 млрд. щатски долара, плюс натрупаното състояние, оставяйки само малка част от богатството си на своите три деца.

За всички усилия на Фондацията и нейната лична отдаденост, Гейтс казва, че няма намерение или цел да измести ролята на правителствата. „Функциите на фондацията са като на катализатор“, казва тя. „Търсим иновативни решения, поемаме рискове, които правителствата понякога не могат да предприемат, за да разберем какво наистина работи и да го споделим на правителствата.“

Тя възхвалява Франция, Норвегия, Англия и Германия като лидери по пътя към Африка. „Лидерството има значение“, казва Гейтс. „Трябва да продължаваме да бием барабана, за да се чуе посланието ни.“

Силното лидерство не означава нищо без мрежи на знание и власт, споделяни между жените. Мелинда Гейтс си спомня вечеря с група африкански бизнесмени, която я оставя с мисълта: „Няма нищо, което да не могат да направят. Те знаят, че съвместната работа е от полза за всички. Никой от нас не може сам. Ние сме по-силни заедно.“

© JASON BELL

Какво можете да направите, за да помогнете

Не е нужно да притежавате богатството на Фондация Гейтс, за да промените Африка. „Има много други варианти, освен дарения от 10 или 100 долара“, казва Гейтс. Ето някои конкретни мерки, с които можете да помогнете:

Кажете на вашето правителство

Заявете на вашите народни представители, че „сте загрижени за здравето на всички хора по света“, съветва Гейтс. Световните лидери могат да положат усилия, но се нуждаят от насърчаването ни: френският президент Емануел Макрон се ангажира да увеличи официалната помощ за развитие (по-голямата част концентрирана в Африка) от 0,43% през 2017 г. до 0,55% през 2022 г.

Дарете на Nothing But Nets

На всеки две минути дете умира от малария. Гейтс предлага дарения на Nothing But Nets – кампания на местно ниво, която повишава осведомеността и средствата за борба и превантивни мерки срещу тази болест. Дарението от 10 щатски долара ще осигури мрежа, обработена с насекоми, за да защити семейството от комари, носещи малария.

Купете (RED) продукти от Amazon.com

Инициативата (RED), стартирана от Боно от U2 и Боби Шрайвър през 2006 г., предлага маркови продукти и услуги, като част от средствата отиват за Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Понастоящем фокусът е върху Африка на юг от Сахара, особено в страните с високо разпространение на предаването на ХИВ от майка на дете. От създаването си (RED) генерира над 500 млн. долара – повече, отколкото всяка друга бизнес инициатива е допринесла за Глобалния фонд.

Текст MARGARET WAPPLER, интервю VALERIA BESSOLO LLOPIZ, MARGARET WAPPLER, превод МАРИЯ ГЕОРГИЕВА

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser