Преминете към основното съдържание

#MЕtoo: всяка трета жена в Европа е жертва на тормоз и насилие

Как един хаштаг, провокиран от секс-скандала с холивудския продуцент Харви Уейнстейн, припомни срамната статистика на Стария континент и стигна още по-далеч
© iStock

Баба ми обичаше да казва: „Ако гледаш притихналото езеро само от повърхността, се залъгваш, че водите му са чисти. Потопи глава, но не прекалено дълбоко, защото на дъното винаги има тиня и колкото повече ровиш, толкова по-мътна ще става водата. Това се отнася и за хората...“

Припомних си думите й покрай хаштага #MЕtoo, който стана вайръл в социалните мрежи през последните седмици и болезнено извади от тинята, в която живеем, ужасяващата статистика, че всяка трета жена в Европа е била жертва на физически или сексуален тормоз след навършване на 15 години!

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

На 15 октомври актрисата Алиса Милано написа в Twitter: “Ако някога сте били жертва на сексуален тормоз или обида, напишете „me too” като отговор на този туит.“ За няколко часа нейният туит събра подкрепата на над 50 000 акаунта, 25 000 ретуита и близо 70 000 отговора „me too”, а на следващия ден туитовете с хаштага минаха половин милион. #MEtoo стана вайръл и във Facebook, и в Instagram. 

Инициативата на Алиса Милано беше провокирана от скандала с холивудския продуцент Харви Уейнстейн, за когото се твърди, че в продължение на десетилетия (още от началото на 90-те години), е упражнявал сексуален тормоз над жени, като им е обещавал да ги развие като актриси. Публични признания направиха звезди като Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли и Ашли Джъд, твърдейки, че в началото на кариерата си са били обект на сексуален тормоз от страна на Уейнстейн. 

Актрисата Алиса Милано, която буквално взриви социалните мрежи, заяви, че с инициативата си иска да разгласи дебата около скандала с Уейнстейн и общественото внимание да се фокусира повече върху жертвите, отколкото върху извършителите. 

Така хаштагът #MEtoo още през първата седмица започна да живее през личните истории на милиони жени не само в Холивуд, не само в Америка, а в цял свят... Истории, пропити с болка и страдания, за които се иска адски много смелост, за да бъдат разказани публично. С надеждата най-после да доведат до промяна!

© iStock

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Не сложих хаштага #MEtoo в моите профили в социалните мрежи. Не защото ми липсва смелост, а защото наистина нямам своя история по темата. 

До този момент обаче не съм осъзнавала каква късметлийка съм, нито колко много жени край мен са били сексуално малтретирани. За няколко дни стената ми във Facebook се напълни с #MEtoo истории от офиси, барове, улици, домове... Повече от половината ми приятелки признаха, че са били жертви на сексуален тормоз, бил той и само словесен. 

„Никога няма да забравя ексхибициониста в Борисовата, който изскачаше пред мен почти всеки път, когато отивах на тенис. Подсвиркванията и подвикванията по улицата, когато решавах да си сложа къса пола...“, пише във Facebook-профила си журналистката Аделина Марини. „Помня веднъж един как ме гони, след като не поддадох на опитите му да ме заговори. Оказа се, че бил дизайнерът на късата пола и якенцето, с които се бях облякла, и искал да ми направи снимки, че много добре ми стояли. Отказах, разбира се. Или пък онзи кошмарен случай една вечер, когато се прибирах от купон в Люлин – в тролея някакъв ме загледа втренчено, после слезе на моята спирка, вървя през цялото време зад мен, аз с трепереща ръка успях да си отключа вратата на входа и да я заключа, качих се вкъщи, а той седна пред входа и седя там с часове... Никога няма да забравя и домашното насилие, на което бях жертва в първия си брак, както и думите на майка му, че може би с нещо съм го ядосала, щом така ме е смлял. До ден-днешен имам проблеми с едното ухо, когато стане студено (пукнато тъпанче). Сещам се и за работата ми в една частна фирма, когато шефът, като се напиеше, идваше да му правя компания. Не можех с часове да се прибера вкъщи, а тогава второто ми дете беше бебе на няколко месеца. Показваше си колекцията от ножове, които размахваше пред носа ми, налиташе да ме целува по бузите, казваше ми да не го гледам толкова предизвикателно...“

© iStock

Хаштагът #MЕtoo събра милиони истории като тази на Аделина. И от жени, и от мъже, попадали в капана на сексуалния тормоз. Естествено, като всяка публична кампания не мина и без обичайния хейт – този вид публичност не работел върху причините, бил подклаждане на война, превръщал ни в участници в световния Big Brother, не бил споделянето, което изцерявало травмата на дълбочинно ниво и прочие причини. 

„А нещата са изключително прости“, пише Аделина Марини в профила си. „Става дума да едно от основните човешки права – правото на човешко достойнство. Подсвиркването, подмятанията, насилието, унижението, възпирането на кариерните възможности, лишаването от образование и работа, обясненията как на жената работата й е да създава семейство и да ражда, по-ниското заплащане за същия труд – всичко това е нарушение на човешкото достойнство.“

ЕВРОПЕЙСКИЯТ УЕЙНСТЕЙН

Едва ли някой е очаквал толкова голям отзвук от #MЕtoo, още по-малко пък европейският Уейнстейн да се окаже в... Европейския парламент! Институцията, на която се крепят европейските ценности и която обсъжда мерки за защита на правата на човека, в тъмните си коридори ги погазва?!

Кой е 60-годишният евродепутат, разкрит от The Sunday Times? Колко милиона жени в Европа са жертви на физически или сексуален тормоз? Кои държави водят срамната класация и къде е България - още четете в новия брой на списание ELLE!

 

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser