Преминете към основното съдържание

Миете ли зъбите си правилно? Вероятно не!

Учим се да мием зъбите си от ранна детска възраст, а често указанията тогава могат да бъдат интерпретирани неправилно. Сами можете да предположите колко грешно подхождаме в този ежедневен ритуал, а обичайното му повтаряне, от друга страна ни прави по-невнимателни. Правилните движения и спазването на няколко прости правила могат да допринесат за значителна разлика в състоянието на усмивката ни. Кой не иска по-бели, здрави и искрящи зъби?

Неправилно подбрана четка за зъби

Пазарът прелива от избор - а върху подбора може да надделее както твърдостта на косъмчетата, така и дизайнът. Независимо дали ще се спрете на електрическа или механична четка, за да избегнете нови грешки, обърнете внимание на следващите редове. Срещали сме твърдения, че меките косъмчета не почистват ефективно, но всъщност прекалено твърдите могат да причинят сериозни наранявания на венците и да нарушат зъбната структура. Важно е също да подберете главата на четката така, че измиването да бъде удобно, а достигането до всички зони безпроблемно.

Времетраене

Средно хората отделят около 45 секунди за всяко измиване. Почистването обаче трябва да трае поне 2 минути, два пъти дневно, за да бъде ефективно. Не подминавайте това правило с лека ръка и не правете компромиси, когато закъснявате или сте твърде уморени. Точно толкова време е необходимо, за да се отървем напълно от плаката и остатъците от храна. Това е и причината повечето електрически четки като тези тук: https://makeup.bg/categorys/538127/ да притежават вграден таймер. Ако сте почитатели на класическите варианти - можете да настроите таймер на телефона си или да пуснете любимата си песен за настроение (подберете някоя с продължителност около 2-3 минути).


Измиване веднага след хранене

Повечето хора не знаят, но в старанието си да почистят моментално остатъците, могат да навредят повече на зъбите си. След консумация на храна нивото на киселинност в устната кухина се увеличава и допълнено от абразивното действие на косъмчетата рискувате образуване на ерозия на емайла. Стоматолози съветват да изчакате между 20 и 60 минути преди да посегнете към четката.

Начин на измиване

Тук се сблъскваме с движенията, които сме научили като деца и пренасянето на навика напред във времето. Всяко действие, повтарящо се ежедневно, има потенциал да бъде извършвано все по-грешно с течение на годините, просто защото спираме да обръщаме внимание и неглижираме процеса. Правилните движения са кръгообразни, от венеца надолу. Не забравяйте вътрешната част на зъбите - проучвания показват, че голям процент от хората пропускат именно нея. Прилагането на натиск също е абсолютно нежелателен.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser