Преминете към основното съдържание

Мигрена: какво се случва и как да си помогнем?

Пристъпи на остро пулсиращо главоболие, придружени с гадене, повръщане, изпотяване и свръхчувствителност към светлина и шум
© istock

Пристъпи на остро пулсиращо главоболие, обикновено едностранно, придружени с гадене, повръщане, изпотяване и свръхчувствителност към светлина и шум – това са характерните оплаквания на пациентите. Мигрената може да включва и т.нар. състояние аура – зрителни нарушения, изразяващи се във виждане на движещи се зигзагообразни линийки, пробляскващи светкавици, прелитащи “мушици” или трептящи цветни светлинки около “сляпа” точка.

Какво представлява болестта?

Мигрената е невробиологично заболяване, което се изразява във функционални промени в съдовете на мозъка, активността на нервните клетки и някои биохимични процеси по време на пристъп. Хора, които са наследствено предразположени към страданието, имат понижен праг на усещане за болка и стават силно чувствителни към всичко, което може да я причини. Това състояние предизвиква вълна от процеси в нервните клетки и нервните импулси достигат до съдовете на мозъчната обвивка. В резултат се освобождават вещества, които активират кръвоносните съдове, хранещи мозъка. Те се разширяват, стават пропускливи и променят биохимичните процеси. Това води до пристъп на пулсиращо главоболие.

При мигрена с аура големите кръвоносни съдове първо се стесняват вследствие на възпалителна реакция. В резултат на това се появяват неврологични признаци като сърбеж, нервност и смущения в зрението. Следва разширяване на мозъчните кръвоносни съдове, пулсациите им се засилват и настъпва фазата на болката.

Как да си помогнем?

1. Прицелване в отключващите фактори

Ако ви се случва да ви връхлита пулсиращо главоболие, започнете да си водите календар на пристъпите – така ще откриете определени събития, които може да са във връзка с отключването на мигрената. Ето някои от стимулантите.

Спадане нивото на естрогена – получава се при жени в период преди менструалния цикъл и може да се изрази със силно главоболие. Противозачатъчни с ниско съдържание на естроген са от полза в този случай, но предписани от гинеколога.

Алкохол – ако имате махмурлук само след едно питие, вероятността да страдате от мигрена е голяма. Избягвайте напитки, които ви причиняват главоболие до 8 часа след употребата им. Ако това например е бира, може да пийнете вместо нея една малка водка и да “отчетете” положителен резултат от промяната.

Пропуснато хранене – хапвайте по нещо на всеки 3 часа през деня. Промяната в нивото на кръвната захар при пропуснато хранене може да предизвика засилващо се главоболие и да задейства мигрената. Добре е да включвате белтъчен продукт в менюто си (нетлъсто месо, нискомаслено мляко), за да поддържате стабилно нивото на кръвната захар.

Кофеин – ако всеки ден пиете прекалено много кафе и напитки, богати на кофеин като кока-кола, зареждате организма си за редовно главоболие, което по-късно може да се превърне в мигрена. Ограничете кофеина до 200 мг дневно – това е около 1 чаша кафе от 250 мл.

Нарушения на съня – будите ли се често през нощта, главоболието ви е сигурно. Медицински експеримент показва, че плъхове, чиито сън е бил прекъсван и нередовен, страдат от промени в нивото на белтъците, които имат ключова връзка с мигрената. Затова си осигурете достатъчно сън и редовно си лягайте и ставайте в определен час.

2. Природни лекове

Лед – винаги разчитайте на студеното, а не на топлото да ви помогне при главоболие. Кубчета лед върху болезненото място ще облекчат пулсиращото остро усещане при пристъп на мигрена.

Хранителни добавки – медицински изследвания доказват, че пациенти, които приемат 400 мг рибофлавин (витамин В2) дневно, след 3 месеца започват да получават значително по-малко пристъпи на мигрена. Друга ефикасна хранителна добавка при мигренозни оплаквания е коензим Q10, показва клинично изпитване.

Техники за релаксиране – масажът облекчава болките във врата и раменете, тай-чи “събужда” тялото и то по-лесно предусеща атаката и може да се подготви за идващия пристъп на мигрена. Йогата също помага.

Фитотерапия – билките са доказано полезни като природно средство без странични ефекти за намаляване проявите на главоболие. Според учени лютичето може да предотврати пристъп на мигрена, защото има свойството да поддържа нормалното ниво на кръвоток към мозъка – фактор, който е ключов за тази неврологична болест.

Акупунктура – медицински изследвания показват, че тази лечебна техника постига определени дълготрайни резултати както някои медикаменти за страдащи от мигрена. Дори да се приема, че облекчаването на състоянието се дължи в голяма степен на плацебо ефекта (нагласата на пациента, че акупунктурата ще го облекчи и е от полза за него), важен е положителният резултат.

3. Медицински терапии

Триптани – тази група медикаменти за лечение на мигрена е въведена през 1991 г. Триптаните се предписват само от лекуващия лекар, повлияват почти всички механизми, причиняващи пристъпи на мигрена, но понякога причиняват вторично главоболие като нежелан ефект.

Бета-блокери/антихипертензиви – тези лекарства против високо кръвно налягане, ускорено сърцебиене и стенокардия се предписват също и за предотвратяване на мигренозни пристъпи. Обяснението е, че повлияват процеси, свързани с кръвоносните съдове. Имат малко странични ефекти, понякога могат да причинят прекалено забавен пулс.

Антидепресанти – някои от тези медикаменти са показани и при мигрена, защото повлияват нормализирането на нивото на серотонина (един от факторите за пристъпи на главоболие). Приложението им обаче не се препоръчва, ако нямате нужда от лечение на депресия, а страдате само от мигрена.

Ботокс – този препарат се използва и за третиране на хронична мигрена. Одобрен е през 2010 година от FDA (американската комисия за контрол на храните и лекарствата). Приема се превантивно под формата на инжекции, поставяни средно на всеки 12 седмици. Страничните ефекти са рядко срещани.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser