Преминете към основното съдържание

Мило лято, върни ми блясъка в очите, нашепвай ми завладяваща история в ушите!

Как да дадем почивка на очите, без да се лишаваме от удоволствието на ваканцията – хубавата книга?
© iStock

„Мило лято, пиша ти на компютъра, защото никой вече не използва лист хартия. Редовете по-долу също ще бъдат прочетени на екрана на компютъра, таблета, телефона... От хора, които като мен са част от дигиталния свят. Животът им е зависим от технологиите, удоволствията – също. Хора, които често губят блясъка в очите, защото нямат време за малките удоволствия, за бягство от града, за няколко часа в правене на нищо... Или просто защото са уморени.

Мило лято, върни ми блясъка в очите, нашепвай ми завладяваща история в ушите!“

Добре дошли в реалността! Европейците прекарваме средно между 20 и 30 часа седмично пред монитори. Резултатите: очите са постоянно под натиска на изкуствена светлина в офиса или вкъщи. Постоянно активни, те не могат да си починат. Започваме да усещаме умора или тежест в очите, дразнене, сухота, сълзене, зачервяване... Даже и главоболие. Отива си блясъкът в очите, ден след ден... А той, всъщност, е знак за доброто им здраве.

Ваканцията е идеалното време не само да направим пауза за кратко, но да сложим началото на нов режим за очите. Това не значи да се лишаваме от екраните, още по-малко пък от хубавата книга (че какво е ваканцията без книга?!). Това значи да променим начина си на живот така, че да даваме на очите си пауза, да им върнем баланса и пак да „четем“. Аудио книги! Почивка за очите, удоволствие за ушите.

Представете си всички книги, които искате да прочетете, във вашия телефон – но не като страници, които да напрягат допълнително очите, а в аудио формат с гласовете на най-добрите български актьори. Бестселъри, смразяващи трилъри, завладяващи романи, вдъхновяващи биографии – хиляди са заглавията, които може да откриете в Storytel! Сваляте ги за офлайн слушане, а погледът ви се рее в морето, вместо в книгата или екрана. Рай! Най-доброто преживяване, което може да си представите.

Преживяно – доказано. Това е списъкът, който направи моята морска ваканция тази година наистина релаксираща:

Българчето от Аляска. Софийски разкази“, защото навремето имах честта да работя бюро до бюро с автора на този сборник – Деян Енев. Прочетени от Ицко Финци, разказите му са кратки, но пропити от толкова много емоции – и тъга, и радост, и любов, и болка. Велик разказвач, който без да натоварва, ме кара да се замисля над уроците на живота.

Стари хипари“ на Михаил Вешим. Не защото се чувствам стара, а защото харесвам разказите за морето. Особено когато ги „чета“ край морето.

"Алексис Зорбас" от Никос Казанзакис вкара и мъжа ми в играта с аудио четивата, а след това той продължи с биографията на Арнолд Шварценегер и Федерер.

Малкият принц“, защото имам 8-годишна дъщеря, а тя има нужда да пита, да търси, да мечтае. Най-известната книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери, вечната класика за деца и възрастни, остава ненадмината и до днес с някои от най-мъдрите размисли за живота, любовта и смъртта, писани някога в световната литература.

Thrawn: Alliances (Star Wars), защото имам и 15-годишен син, който пък от малък има мания по Star Wars. Прочете почти всички книги, а сега ги слуша в аудио формат. И като повечето тийнейджъри, предпочита да ги слуша на английски.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser