Преминете към основното съдържание

5 неща, които трябва да знаете за кръвната си група

Мислите си, че ще трябва да я знаете само при кръвопреливане? Прочетете това и помислете отново!
© iStock

Проучванията показват, че кръвната група е ключов генетичен фактор, който влияе на много области не само от здравето ни, но и в начина ни на живот. Вероятно сте забелязали, че всеки човек реагира по различен начин на стреса, или пък че някои са измъчвани от хронични заболявания за разлика от други, които са в цветущо здраве цял живот или въпреки напредналата си възраст. Отговорът до голяма степен се крие в кръвната група на човек.

Знанието за кръвната ви група до голяма степен ще ви даде яснота за това как реагирате на стрес, на храна, каква е чувствителността ви към болестите... Ето какво може да узнаете от една капка кръв.

#1. Кръвната ви група може да ви подскаже вашата чувствителност към болести.

Проучванията са установили, че хората с кръвна група 0 са подложени на по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, но са с по-висок риск от развитие на стомашни язви. Хората с кръвна група А са с по-висок риск от микробни инфекции, но пък жените с тази кръвна група са по-плодовити. Хората с кръвна група AB са с по-голям риск от развитие на рак на панкреаса.

#2. Хората с различна кръвна група реагират различно на стреса.

Хората с кръвна група А имат по-високи нива на хормона кортизол и тялото им страда повече под стрес. От друга страна, хората с кръвна група 0 под стрес произвеждат повече от хормона адреналин – това означава, че те по-трудно се възстановяват след стрес, защото тялото им трудно се „изчиства“ от този хормон.

#3. Вашите кръвни антиагенти не са само в кръвта ви!

Те са навсякъде в тялото ви – в храносмилателния тракт, в устата ви, в дебелото черво, в белите дробове. Тези кръвни антиагенти влияят на това как тялото ви приема храната – на това се дължи и чувството на умора, главоболие, храносмилателни проблеми, проблеми с кожата и други здравни проблеми..

#4. Бактериите в червата също са повлияни от кръвната група.

Хората с различни кръвни групи имат различни бактерии в червата – например някои бактерии са 50 000 пъти по вероятно да се появят при хора с една кръвна група в сравнение с друга. Например микробиомите при едни хора се борят по-лесно с въглехидратите (по-ефективно с тях се справят хората с кръвна група А). Хората с кръвна група 0 са склонни да съхраняват въглехидратите под формата на мазнини.

#5. Универсален подход към храненето не съществува при хората с различни кръвни групи.

Всеки организъм има различни хранителни нужди – някои се чувстват добре с вегетарианската диета, други се кълнат в диетата на Аткинс. Всъщност хранителните нужди до голяма степен се определят от кръвната ви група. Кръвната ви група до голяма степен определя типовете храни, които трябва да приемате. Това може да увеличи енергията ви и да помогне за подобряването на качеството на живот. Различната храна се обработва от бактериите в червата при различните кръвни групи по различен начин. Ето защо е важно хранителната ви програма да бъде създадена специално за вас.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser