Преминете към основното съдържание

Мода под наем? В пъти по-еко решение!

Всеки пети потребител на бърза мода се притеснява от неекологичните си покупки
© iStock

Потребителите все повече се опитват да избегнат покупки от марки, опериращи в сектора на бързата мода. Това е откритието, до което стигнаха изследователи на Patatam след проучване на британските покупатели. Всеки пети жител на Великобритания се чувства виновен за замърсяването на природата, когато подкрепя магазините с бърза модна стратегия.

Почти две трети от анкетираните (68%) са казали, че с удоволствие купуват handmade неща или такива от втора употреба. В сравнение с 2016 г. делът на тези покупатели нараства с 23%.


BURBERRY ПЛАНИРА ДА ОТКАЖЕ ИЗЦЯЛО ПЛАСТМАСАТА ДО 2025 ГОДИНА


Модната индустрия оказва значително влияние върху екологията на планетата. 100 милиарда дрехи се произвеждат годишно, половината от продуктите в сектора на бързата мода ще станат безполезни за една година, припомни преди време Джесика Дейвис в статия за британския Harpers's Bazaar.

В същото време, не всичко, което се предлага в магазините ние носим - дрехи на стойност над 38 милиарда долара се съхраняват в шкафове, а 180 милиона долара отиват на сметището всяка година.

Решението на този проблем може да бъде наемането.


РЕЦИКЛИРАНИТЕ БАНСКИ КОСТЮМИ – БЪДЕЩЕТО НА ЛЯТНАТА МОДА


Компанията Westfield изчисли, че потенциалната стойност на този сектор е 1,2 милиарда долара само във Великобритания. Според проучването колко търсен ще бъде един "наемен гардероб" излезе, че почти половината (46%) от анкетираните са готови да си наемат дрехи. За клиентите беше важно да има избор на дрехи, които да са актуални с новите тенденции и също така да са екологично чисти.

Според специалисти, които вече работят в сферата на модата под наем - аксесоари, рокли и елегантни дрехи за специални случаи са най-популярни сега, защото хората не виждат смисъл да харчат големи суми за неща, които не носят често.

Освен това тази бъдеща тенденция вече е адаптирана добре от модни блогъри и инфлуенсъру. Повечето визии, които виждаме онлайн, са направени от дрехи, които те носят само веднъж и после ги връщат в магазините. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser