Преминете към основното съдържание

Моделът Хана Габи Одил разкри, че е интерсексуална

Тя се противопостави на операциите за смяна на пола
© Getty

В свое интервю за USA Today моделът с белгийски произход Хана Габи Одил, която работи за марки като Alexander Wang, Dior, Gucci и Prada, за първи път разкри, че е интерсексуална. Още при раждането си, тя е била диагностицирана със синдром на андрогенна нечувствителност (AIS), който се среща при 1 на 20 000 деца. Генетически хана е мъж, но заради този синдром, тялото й се развива като на жена. Лекарите се опитали да убедят родителите на Хана да й направят операция за премахване на яйчниците, а на 18 тя е преминала и още една операция – вагинопластика.

© Getty

Със своето изявление Одил приканва да се обърне внимание на нарушаването на правата на интерсексуалните деца, като се подпомага благотворителната организация InterACT, която ги подкрепя. Моделът записа и видеообръщение, в което прави признание, че тя е интерсексуална и се изказва против „нормализиращите“ операции, които много родители правят на децата си по препоръка на лекарите. Те са основани на субективната представа за „правилна“ и „неправилна“ полова принадлежност. Хана подчертава, че хората като нея са само 2% от населението. Толкова са и хората с естествено рижави коси.

Моделът се обърна към медицинското общество да се отнася с особено внимание към децата с двойни полови признаци и да не се опитва да ги „вкарва в нормата“ с помощта на хирургична намеса: „Това е характерна особеност като цвета на очите например и не пречи на никого да бъде какъвто пожелае“, добавя моделът в обръщението си.

© Getty

Още по етикети

модел , истории , звезди
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser