Преминете към основното съдържание

Модни съвети от литературни произведения

Великите писатели ни учат освен на истините за живота и на правила за гардероба ни
Холи Голайтли - героинята от романа "Закуска в Тифани" - сцена от филма.
Холи Голайтли - героинята от романа "Закуска в Тифани" - сцена от филма. © Getty

Не само известните дизайнери и модните редактори имат особено мнение за модата. Своите разсъждения по темата имат и класическите автори. Какви са основните дрехи, които трябва да притежаваме или какво да вземем с нас за кратко пътуване – научаваме от страниците на известните литературни произведения. Колегите от ELLE Русия са подбрали най-ярките цитати от литературни произведения, които показват отношение към модата и към дрехите.

„Закуска в Тифани“, Труман Капоти

Публикуван три години, преди да бъде екранизирана историята, „Закуска в Тифани“ бързо се превръща в бестселър и модна библия на края на 50-те. Главната героиня Холи Голайтли и неповторимия й стил си спечелиха репутация на идеалното въплъщение на бохемския аристократичен образ от това време.

„Нощта беше топла, почти лятна, а момичето беше в тясна черна лека рокля, черни сандали и перлена огърлица. Модерната й слаба фигура всъщност излъчваше здраве и свежест, а на бузите й се забелязваше естествена руменина.“

Съвет: Малката черна рокля в комплект с перлено колие никога не излиза от мода.

„Американски психар“, Брет Ийстън Елис

В този роман имената на модните марки се споменават почти на всяка страница. Именно с известните марки авторът описва реалността, заобикаляща главния герой – Патрик Бейтман. Той е обсебен от две неща – мода и убийства.

- Едж е в Armani – крещеше тя, сочейки басиста.

- Това не е Armani, - крещях аз в отговор. - Това е Emporio.

- Не, - крещеше тя. - Armani.

Приглушени светлосиви тонове, както и тъмносиви и сини. Изразени ревери, ситно каре, точки и ленти – ето ти Armani. Не Emporio, - крещях аз, зпушил с ръце ушите си. Дразнеше ме, че тя не знае това и не различава едното от другото. - Ето в какво е разликата.

Съвет: Не се доверявайте сляпо на хетеросескуален мъж, който разбира от мода повече от вас.

„Философия на облеклото“, Оскар Уайлд

Известният денди Оскар Уайлд често признавал за увлечението си към модата и разсъждавал на тази тема. През 1885 г. той публикувал есето „Философия на облеклото“, в която казва, че „от художествена гледна точка модата е форма на уродливост, толкова непоносима, че се налага да я сменяме през половин година“.

Съвет: тази фраза е със статус на афоризъм и може да се интерпретира по различен начин. Може би най-логичното е – да избираш между сляпото следване на модните тенденции и изграждането на собствен стил, по-добре да избереш последното.

„Рокля“, Франц Кафка

Писателят, чиято работа практически почти изцяло се състои от афоризми и абстракции, разсъждава върху темата за модата и стила в краткия разказ „Рокля“.

„Когато видя красиво момиче в красива рокля с пищни плисета, волани и всякакъв вид украси, често си представям как роклята не запазва този вид задълго: плисетата се смачкват, платът се изцапва и повече не може да се изпере и на нито една жена не й се иска да носи една и съща рокля от сутрин до вечер, защото се страхува, че ще изглежда жалка и смешна.“

Съвет: Както всички произведения на Кафка, този разказ може да се интерпретира по много начини. Авторът ни провокира да се откажем от екстравагантните рокли в ежедневието и да предпочитаме вечната класика и базовите дрехи, в които няма опасност да изглеждаме нелепо.

„Белият албум“, Джоан Дидион

Писателка, муза и рекламно лице на кампанията на Celine, още през 1979 г в книгата си „Белият албум“ тя разкри без какво не трябва да се тръгва на едно пътешествие.

„Опаковайте и носете: 2 поли, 2 чифта вълнени чорапи или чорапогащник, 1 пуловер, 2 чифта обувки, сутиен,нощница, халат, чехли, цигари, бърбън, шампоан, четка за зъби, паста за зъби, сапун, бръснач, дезодорант, аспирин, тампони, крем за лице, пудра, бебешко олио.“

Съвет: Това е самата истина. За 35-те години, изминали от публикуването на книгата, списъкът с необходимите неща на практика не се е променил.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser