Преминете към основното съдържание

Модното наследство на Christian Dior

Неговите модни изобретения не губят своята актуалност и до днес

На 23 октомври 1957 г. Светът губи Кристиан Диор, но неговите модно наследство остава живо завинаги. Един от великите модни дизайнери още като малък разбира, че ще стане известен, благодарение на жените. И до днес жените са тези, които не спират да прославят името му.

В следвоенната 1947 г Диор е този, който създава революционния моден дамски силует New Look. Той подчертава достойнствата на женската фиура и създава идеала за нея – тънка талия и нежно излъчване.

Жените най-накрая станали отново женствени, а това изобретение е живо и днес.

New Look

© Getty, Силуетът New Look на Christian Dior, създаден през 1947 г.

Съвременната визия на този силует е различна и включва не само пола до средата на прасците, но и до пода, както и мини. Задължително допълнение в образа са пантофките, тип балетни обувки. Но освен този силует, на Dior принадлежат още няколко знакови модни иконични изобретения, част от New Look, но отлично изглеждащи и по отделно.

Късо сако с пеплум

© Getty, Оригинално сако с пеплум на Christian Dior

Това е едно от най-обичаните и известни модели сака в историята на световната мода – късо, вталено, с пеплум. По традиция то се изработвало от коприна с няколко кръгли копчета в средата. По предложение на самия дизайнер то най-често е представяно в комбинация с тесен панталон и пола молив.

Пола молив

Елегантната дължина под коляното все още се счита за еталон за стил и подчертава красотата и нежността на женското тяло. Дизайнерът предлага да се носи със сако с пеплум и тясна блуза или риза.

 

Пищна пола с тънка талия

Дълга пищна пола, понякога с кринолин, с тънка талия, се приема като емблемата на стила New Look. Оригиналният модел е бил изработван от 40 метра плат и тежала няколко килограма, но днес ежедневната й интерпретация е доста по-практична.

 Lady Dior

© getty

Това е друга визитка на модна къща Dior – легендарната чанта с име Lady Dior. Тази чанта с малък размер, капитонирана кожа, верига и цип, с метални букви за аксесоар, съставляващи думата Dior и до днес е една от най-купуваните по света. Традиционно тя се изработва от три цвята: бял, черен и розов. Първият модел чанта lady Dior е притежание на Бернадет Ширак, тогава първа дама на Франция. Но в легендарна я превърна Лейди Даяна. 

Dior Haute Couture FW18

Галерия

Dior Haute Couture FW18

IMaxTree

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser