Преминете към основното съдържание

Моето тяло – това съм аз!

Как тялото оказва влияние върху мислите и емоциите ни, питаме Анета Йовева, квалифициран лайф коуч и НЛП Практик
© iStock

Знаете ли, че човешкото тяло е съвкупност от 70 трилиона клетки, а всяка една клетка от него съдържа повече молекули от колкото са звездите в Млечния път? И че тази микро частица носи информация, колкото най-модерния компютър? Не е ли това чудо! Трупаме какви ли не познания, а не познаваме собственото си тяло. Тяло, което съдържа в себе си цялата мъдрост, за да живеем здрави и щастливи. Мъдрост, до която нямаме навика да се допитваме, а съдържа отговорите на всички наши въпроси.

Най-чудното творение на този свят, което често сме склонни да възприемаме единствено като опаковка, е именно нашето тяло. „Познай себе си” е казал Сократ. Истината обаче е, че с познанието идва и вярата. Когато опознаем магията на нашето тяло, ще започнем да му се доверяваме повече и да осъзнаваме, че разполагаме в себе си с ресурсите, които са ни необходими, за да извършим всякакви чудеса.

На всеки се е случвало да си каже: „Ей, знаех си, че така трябваше направя.” Това „знаех си” е нашата интуиция, нашата вътрешна мъдрост, гласът на тялото. То постоянно ни говори и се грижи за нас да сме отпочинали, спокойни, функциониращи. Изпраща ни сигнали под формата на емоции, мисъл, напрежение, умора, болежки... А ние, освен че често пренебрегваме сигналите му, все повече го изтезаваме с некачествени продукти и психическо натоварване, отделяме го от естествената му среда – природата, и губим връзката с него. Практики като медитация, дълбоко дишане, физическата активност са разковничето към завръщането към себе си, към единството дух, разум, тяло!

Дух, разум и тяло са една система. Всяка секунда хиляди битове информация протича между тях с цел нашето добруване. Истина, която източната философия никога не е забравяла, а западната започва да си припомня. Влиянието на мислите над тялото ни е безспорен факт, като най-явният пример за това е пласебото. Само мисълта, че нещо ни помага, води до подобрението ни. Може би най-яркият случай е, когато на бременни жени с тежко сутрешно гадене дали хапче за повръщане и им казали, че това е най-успешното хапче срещу сутрешно гадене, произвеждано до момента. При 80% от тях се наблюдавало подобрение в състоянието им.

Тялото от своя страна също оказва влияние върху мислите и емоциите ни. На хора с остра депресия (всички знаем как депресираните хора ходят наведени и втренчени в пода) им поставили за задача в продължение на половин час да обикалят в квартала си и да преброят комините по покривите на сградите. Резултатът бил смайващ – 90% докладвали наличието на позитивни емоции само от това, че са гледали нагоре, ходили са изправени и са извършвали физическа дейност.

Мислите, емоциите и тялото ни съставляват едно цяло, а промяната само на един компонент от това цяло води до промяна и в останалите. По тази причина пазаруването оправя настроението ни, любовта ни разкрасява, мисълта ни лекува. Когато човек осъзнае това единство, той ще изпита така жадуваното вътрешно спокойствие, защото ще има достъп до най-голямото богатство, с което разполага – вътрешната си мъдрост.

6 идеи да се отблагодарим на тялото си

1. Не водете война с тялото си. Спортувайте с цел да сте по-здрави, по-силни, да се чувствате по-жизнени, а не се „борете” с килограмите.

2. Намерете физическата дейност, която ви носи радост и я практикувайте редовно.

3. Сприятелете се тялото си, разговаряйте с него с уважение, слушайте го какво ви говори и му се доверете.

4. Грижете се за него, както то се грижи за вас. Поднесете му вкусна и питателна храна, отделете време да го поглезите с масаж или някаква друга процедура.

5. Облечете го в приятни материи не само за официални случай, то не се грижи за вас само тогава! Погрижете се за него и в ежедневието, в домашна обстановка, в леглото...

6. Изповядвайте философията на трите „З“-та: Забавление, Здраве, Знание.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser