Преминете към основното съдържание

Може да изядете стреса си

Вижте идеалното анти-стрес меню в 10 точки
Храни срещу стрес!
Храни срещу стрес! © iStock

Най-добрият вид диета за хора, подложени на интелектуален стрес, е с от 3 до 5 малки, но здравословни и пълноценни хранения и изключва по-тежките храни. „Нивото на енергия и производителността могат да се повишат при консумацията на по-лека храна“, твърди нутриционистът Павлина Йонова. Менюто, което тя препоръчва, набляга на веществата, които обикновено се изчерпват при стрес:

1. Калцият и магнезият се използват за балансиране на стомашната киселина. „При остър стрес и наличието на хиперацидитет тези алкални минерали, взети преди хранене, може да се окажат полезен антиацид. При хроничен стрес, когато стомашната киселина е по-ниска, е добре да ги приемете преди лягане.“

2. Хромът е полезен при преодоляването на апетита за сладко, а калият балансира хипертоничните ефекти при прекомерна консумация на сол.

3. Според специалиста допълнителните аминокиселини могат да позволят по-доброто усвояване на протеини и да подобрят енергийния баланс, а прахообразните аминокиселини се резорбират от организма много по-лесно от една пържола. Антиоксидантът L-цистеин стимулира функцията на черния дроб и детоксикацията. L-глутаминът е полезен за правилното функциониране на мозъка, особено при стрес. Метионинът може също да предпазва от стрес чрез своята стимулация на метаболизма на мастните киселини. L-тирозинът и L-фенилаланинът повлияват индуцираното от стрес високо кръвно налягане, докато L-триптофанът може да се използва за почивка и сън.

4. Въглехидратите подтикват мозъка да произвежда повече серотонин, но най-добре е да се ядат комплексни въглехидрати, защото се усвояват по-бавно. Примерна закуска: пълнозърнести хляб, макаронени изделия, както и овесена каша.

5. Портокалите имат високо съдържание на витамин С, а кръвното налягане и нивата на кортизол (хормон на стреса) се завръщат към нормата по-бързо, когато хората приемат витамин С.

6. Зелените листни зеленчуци, соята и сьомгата са отличен доставчик на магнезий (липсата на магнезий може да предизвика главоболие и умора, основни симптоми на стреса).

7. Шам фъстъкът, както и други ядки и семена, са добри източници на здравословни мазнини. Но не прекалявайте – една шепа на ден е достатъчна!

8. Сред най-добрите начини за намаляване на високото кръвно налягане при стрес е приемът на калий – в половин авокадо има повече от него, отколкото в средно голям банан.

9. Чаша топло мляко преди лягане (обезмаслено или нискомаслено) – калцият облекчава тревожността и промените в настроението.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser