Преминете към основното съдържание

Може ли да простите изневяра?

5 съвета как да оцелеете след предателството на любим човек
© iStock

Универсална рецепта за това какво да правите след изневяра, не съществува. Може ли да простите и как да се държите с партньора си след случката?

1. Дайте си време

Изневярата на близък човек оставя винаги болезнена травма и в зависимост от ситуацията са нужни месеци и дори години, за да се съвземете напълно. Не форсирайте, а си дайте време да се успокоите. Така може да мислите хладнокръвно и да взимате разумни решения. Основната ви грижа е да мислите за себе си – идете на СПА, пазарувайте, сменете обстановката, направете кратко пътешествие. Новите неща в живота ви ще ви помогнат да се отпуснете и да подредите мислите си.

2. Направете диагностика

Ако имаме предвид , че „Всички нещастни семейства са нещастни по различен начин“, то същото е и с изневерите. Изневярата е само върхът на айсберга. Ако искате да разберете дали може да продължите отношенията си с този човек, трябва да направите анализ за себе си на какво се дължи тази невярност. Ако ви свързват близки и ценни за вас отношения, предателството си остава предателство, но шансовете за прошка са по-големи. Но, ако изневярата се повтаря, това е знак, че тези отношения отдавна са изчерпани. Бъдете откровени пред себе си.

3. Не създавайте чувство за вина

Най-лошото нещо в случай на изневяра е, да използвате случая, за да манипулирате партньора си с повод и без повод. Приказката, че „няма нищо по-полезно за домакинството от виновен мъж“ показва колко неконструктивно може да бъде чувството за вина. Ако имате намерение да продължите отношенията си, този епизод може да го пропуснете. Основната ви задача е не да решавате кой е виновен, а да изясните какво да правите в бъдеще.

4. Не коментирайте ситуацията публично

Не става дума да се затворите в себе си – разбира се, че имате нужда от приятелско рамо, върху което да изплачете цялата болка и обида. Бъдете крайно внимателни в избора на това рамо обаче. Често може да ви посрещнат нереални и негативни съвети и препоръки за ситуацията от „сама си го направи“ до „накажи го“. В този момент сте особено уязвими и е добре детайли от личната ви драма да са достъпни само за един-двама от най-близките ви.

5. Не се старайте да бъдете рационални

Помните ли кадъра от „Сексът и градът“, в който Миранда и изневерилият й Стив се срещнаха на средата на моста по препоръка на семейния терапевт? Преминаването на определена граница (в случая средата на моста) е израз на това, че партньорите решават да оставят в миналото болезнения епизод в живота си. Подходете рационално и направете списък с аргументите „за“ и „против“ - това може да не реши проблема ви, но да ви покаже, че понякога да слушате сърцето си е единственият възможен изход.

Автор Люба Вангелова 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser