Преминете към основното съдържание

Може ли секс завоеванията ви да формират CV-то ви?

Оказва се, че ще успеете в кариерата си повече, ако половинката ви е с малка заплата или без висше
© Thinkstock

Химията между партньорите – с нея обичаме да обясняваме всичко, от което сме (не)доволни в сексуалния ни живот. Истината обаче е малко по-прозаична и макар на лов за нея да са тръгнали тъкмо учените, търсенето й се случва далеч от която и да е лаборатория. Капанът всъщност е заложен в учебните заведения и офисите ни, защото, както се оказва, удоволствието в спалнята зависи със страшна сила от образованието и професията на интимните партньори.

На положение

Че социалният статус е мощен афродизиак, не е изненадваща теория. Въпреки това здравна агенция в Барселона продължава да анализира влиянието, което положението в обществото оказва върху сексуалния живот, за да отчете дали и как се променя тази корелация. Хората с по-нисък социално-икономически статус са по-недоволни от секса и това важи в по-голяма степен за жените, тъй като те се влияят повече от финансовия фактор, сочат последните резултати. Дамите с по-успешна кариера се радвали и на по-хубав любовен живот.

Без висше – повече секс

Разбира се, пълното сексуално щастие зависи и от положението на мъжа в двойката. Ако той няма висше образование например, това означава, че ще прави секс по-често, твърди британско проучване, поръчано от фирма за секс играчки. Според публикуваните във в. „Дейли стар“ резултати 16% от хората без диплома за висше правят секс поне веднъж на ден. Освен това колкото по-ниско е нивото на образованието, толкова повече любовни партньори е имал човек. При хората със средно образование бройката варира между 6 и 10 партньора, докато при висшистите цифрата обикновено е по-малка (25% от тях са имали едва един-двама души в сексуалното си портфолио).

С висше – повече експерименти

И макар проучването да е нарочило по-образованите за по-мързеливи – например защото три четвърти от мъжете с висше предпочитали да са отдолу по време на секс, те все пак са доста по-палави и изобретателни от среднистите и хората без образование. Две трети от анкетираните, които са изкласили до престижна диплома, са признали, че са почитатели на по-перверзния секс.

Малка заплата? Голяма работа!

Заплатата също се отразява на сексуалното щастие, твърди пък друго британско изследване. Според неговите резултати 56% от мъжете, които печелят по-малко от съпругите си, са се похвалили със страстен или много добър секс. Авторката на проучването Джийн Хана Едълстийн обяснява това изненадващо явление така: „Стресът е лош за сексуалния живот. Ако и двамата партньори печелят приблизително еднакво, логично е стресът да бъде по-малък. Ето защо е съвсем нормално и сексът да е по-добър. Еднаквата способност за печелене на пари означава също, че връзката е равностойна. Не бих препоръчала на мъжете да напуснат работа, за да подобрят половия си живот, но това е още една причина те да подкрепят жените в борбата им за равно заплащане.“

Не, шефе!

В подкрепа на връзката между семейното щастие и заплатата на мъжа са и проучванията, които доказват, че хората с повече власт са по-склонни да изневеряват. Позицията в кариерата, била тя само мениджърска, прави човек по-податлив на извънбрачни изкушения. Това важи с най-голяма сила за професии като лекарската и адвокатската, твърдят учените. Обяснението: ръководните постове носят разгръщат по-широка сексуална перспектива, която често се оползотворява. Или, казано с други думи, властта дава увереност, а с нея идва и либидото.

За едни сватба, за други – брадва

Ако държите на мъжествен и потентен партньор, но не сте склонни да се примирявате със забежките му, американските учени имат нещо интересно за вас! Според проучване на университета в Калифорния най-големите мъжкари нямат нищо общо със служебната йерархия. Те работят в гората, защото са... дървосекачи. Средното им ниво на тестостерон е с 15% по-високо дори от това на футболистите. Антрополозите Бен Тръмбъл и Майкъл Гървън стигнали до този извод, след като изследвали група дървари в Боливия. При футболни мачове се наблюдава ръст на този мъжки хормон с 30%, а при сеченето на дърва концентрацията му скачала на близо 47%.

В обедната почивка

Нямате гора наоколо? Да се върнем тогава в офиса и да изчислим шансовете ви за служебен секс (редовните сексуални отношения с колеги). Според ново проучване някои професии са особено благодатни за това. Сред „обичайните заподозрени“ се нареждат готвачите и всички, ангажирани в ресторантьорския бизнес, застрахователните агенти, борсовите служители, компютърните специалисти и офис администраторите. Коментарите на експертите тук са свързани и със специфичното работно време, и с по-малките параметри на офисното пространство, в което много хора работят в голяма близост един до друг. Не ви съветваме обаче да разчитате на това следващия път когато се завъртите покрай онзи секси колега, за да му поискате телбод. Не и преди да сте хвърлили експертен поглед на CV-то му!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser