Преминете към основното съдържание

Може ли стресът да се превърне в убиец?

Пред хроничния стрес ние не сме равни – някои се справят по-успешно, други се превръщат в негова жертва. Това зависи от гените, но също от начина на живот, който може да допринесе за дисбаланса в организма.
© iStock

Разбира се, напрежението в градския транспорт или лошото отношение на началника не са достатъчни, за да доведат до диабет или сърдечносъдово заболяване. Човешкият организъм е създаден така, че устоява на кратките атаки, на промените в околната среда и на микробите, но не издържа на продължителния натиск, причинен от хроничния стрес.

Един лек стрес от време на време тонизира организма, смята се дори, че забавя стареенето, но постоянното напрежение отслабва силите му, разбива баланса между отделните системи в него – нервна, сърдечносъдова, имунна, метаболитна. Когато една от тях се отклони от нормалните си функции, останалите са повлечени от лавината и в безредието се появяват затлъстяване, диабет, атеросклероза, сенилност и т.н.


ОЦВЕТЯВАНЕ С БОИЧКИ ПРОТИВ СТРЕС


Щастливите хора са по-здрави

Умората, тъгата и конфликтите намаляват имунната защита. Когато тези състояния са продължителни, ефектът им е още по-негативен. А доброто настроение предпазва от инфекциите. Щастието ни дарява с по-голяма резистентност към хроничните заболявания, които са последица от модерния начин на живот – стрес, преяждане и липса на движение. Тялото не е машина, която се разваля, когато някоя част покаже дефект, а цялостна балансирана система, чиито елементи комуникират чрез сложни връзки. В нея мозъкът играе главната роля и в неговата дейност трябва да се търсят причините за много заболявания, които до неотдавна бяха отдавани просто на висок холестерол, тютюнопушене или микроби. Душевното състояние може да намали силите на организма и да наруши крехкия баланс между отделните му системи.


ДОКОЛКО ЩАСТИЕТО ЗАВИСИ ОТ ГЕНИТЕ?


И ако духът може да разболее тялото, то и обратното е вярно – нездравословното хранене и заседналият начин на живот са в основата на намалелите умствени способности и може би на болестта на Алцхаймер, която някои учени смятат за разновидност на диабета.

Комбинацията от релаксация и дълбоко дишане е толкова ефикасна колкото и лекарствата против мигрена.

Обикновено дишаме неправилно – кратки, бързи и повърхностни вдишвания, които не набавят достатъчно кислород и поради това организмът се натоварва с токсини. Недостигът на кислород и излишъкът от въглероден двуокис причиняват дисбаланс между основите и киселините в тялото, тревожност, стрес и главоболие, напрежение, болки и умора. Дишането е важно за всички органи. За да бъде максимално ползотворно, то трябва да е спокойно, дълбоко и бавно.


РАБОТЕЩИ СТРАТЕГИИ СРЕЩУ СТРЕСА


Упражнение по правилно дишане

  • Издишайте въздуха до дъно през устата, като в същото време приберете корема и стегнете коремните мускули. Това трае 4 секунди.
  • Направете пауза от 2 секунди и вдишайте дълбоко със затворена уста за 4 секунди. Почувствайте как въздухът преминава през ноздрите и слиза надолу, без да повдигате раменете, а с издуване на корема. Повторете 10 пъти.
  • Правете това упражнение 2-3 пъти на ден, докато почувствате че владеете техниката, така че във всеки момент да можете чрез него да успокоите духа си.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser