Преминете към основното съдържание

Можем ли да лъжем, без да ни хващат?

Искате да можете да се измъквате с някоя и друга лъжа, когато се налага? Професионален парламентьор издава изпитани методи за всяка ситуация
Топката е във вашето поле.
Топката е във вашето поле. © iStock

Как може човек да се превърне в изпечен лъжец? Питаме Маруан Мери – елитен посредник, ходещ детектор на лъжата и специалист по поведенчески анализ!

Корпорации и правителствени организации от цял свят му звънят в критични ситуации – заложници, откупи, изнудвания, ескалирали протести, свръх деликатни транзакции и много други. Маруан ръководи базираната в Париж Агенция за преговори (ADN), която основава заедно с Лорен Комбелбърт, бивш кадър на френския еквивалент на SWAT отрядите.

Специално за ELLE известният парламентьор издава някои свои трикове за ефективни преговори. За да направи трасето пред вас малко по-лесно за маневриране!

Какво наистина искате

Заради свободата, удобството или просто вълнението, което лъжата носи със себе си, ви харесва да правите компромиси с истината. Но не искате да ви хванат.

С други думи, искате да можете да лъжете когато и когото си поискате, без да се страхувате, че ще бъдете разобличени.

Съветът на професионалиста

„Видимият стрес е разкриващият фактор за всяка лъжа, затова цялото ви поведение трябва да излъчва спокойствие. Гледайте човек в очите, докато говорите. Изразявайте се ясно, без да пелтечите. Не кръстосвайте ръце (скръстените пред гърдите ръце са израз на защитна реакция). И стойте с изправен гръб, но добре облегнати на стола си (така няма да изглежда сякаш се опитвате да избягате).

Най-важното е да не почесвате носа си! Според повечето хора тъкмо това правят лъжците (т.нар. синдром „Пинокио“). В действителност, желанието за почесване там идва от по-голямото оросяване на тази зона при стрес или дискомфорт, което не означава непременно, че някой лъже.


КАК ПО УСТНИТЕ НА ЧОВЕ ДА УЗНАЕТЕ КАКВО МИСЛИ?


Но все пак, трябва да имате наум стереотипите за лъжците. Те са абсурдни, разбира се, защото нямат научна стойност. Професионалистите използват други похвати. Вашата работа обаче е да заблудите непросветените.

Шанс за успех

90%. Ако запазите спокойствие, няма да заблудите истински детектив, но ще се справите с повечето хора, които смятат, че разбират от тази работа само защото четат криминални романи. „Най-големите измами в историята, са били дело на мъже. И затова хората се доверяват по-лесно на жени. Топката е във вашето поле“, казва Маруан Мери.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser