Преминете към основното съдържание

Можем ли да преодолеем болките по естествен начин?

Първата ни реакция при болка е да посегнем към хапчето – то овладява неприятните усещания бързо и ефикасно. Но дали винаги е необходимо да прибягваме до лекарствата?
© iStock

Спорт

Физическата активност има успокояващ ефект върху всички патологии, предизвикани или усложнени от стреса. Натоварването трябва да става постепенно и е свързано с по-добро познаване на собственото тяло. Само след половин час тренировка в организма започват да се отделят ендорфини – хормони на удоволствието, които действат като естествено обезболяващо. Ефектът от спорта се забелязва бързо, но най-добре е да бъде практикуван продължително и редовно.

Изберете тази спортна дисциплина, която ви допада и отговаря на вашите нужди. Не бива в никакъв случай тренировките да ви причинят допълнителни болки. Най-добър ефект имат плуването и водната гимнастика, тъй като водата улеснява движенията. Благотворни са също ходенето пеша, леката гимнастика, танците. Спортът изобщо води до овладяване на болките и хармонизиране на тялото и духа.

Здрав сън

Той е от основно значение за доброто състояние на организма. Безсънните нощи водят до усилване на болките. Най-важното е да се възстанови естественият ритъм, за да може тялото да си отпочине. Избягвайте дейностите, пораждащи напрежение, както и обилното хранене, преди да се отправите към леглото. Ако сънят не идва веднага, помогнете си с релаксиращо дишане. Приемът на приспивателни лекарства може да бъде само временен и не е окончателно решение на безсънието. По-добре се доверете на билки като валерианата и лайката – изпивайте чаша отвара два часа преди лягане. Тези билки съществуват и под формата на капсули. Те улесняват заспиването, като ни спестяват трудното събуждане, характерно за приспивателните.

Храната идва на помощ

Това, което ядем, е в пряка връзка с усещането за болка. Най-добрата стратегия е да се пие много вода, за да се намали болезнеността в ставите и мускулите. Повечето храни водят до висока киселинност в организма, която може да бъде неутрализирана с редовната консумация на зеленчуци. Есенциалните мастни киселини омега 3 успокояват възпалителните процеси в тялото – те се намират в достатъчно количество в рибата, зехтина и рапичното масло. Необходимо е обаче да се намали приемът на омега 6 мазнините, защото в по-голямо количество те благоприятстват възпалението на тъканите. Олигоелементите мед, злато и сребро са ефикасни срещу възпалителните процеси, а манганът успокоява хроничните болки.

Билки

Фитотерапията облекчава ефикасно болките при условие, че лечението се спазва стриктно и продължава определено време. Важно е също да се спазват предписаните дози. За ставни болки и зъбобол няма по-добро растително средство от бялата върба. Тя помага също при температура и мигрена. Може да се приема под формата на капсули – от 3 до 6 на ден в зависимост от силата на болката. Бялата върба действа като аналгетик благодарение на съдържащия се в кората й салицил, който в организма се превръща в салицилова киселина. Избягвайте едновременно с билката да приемате аспирин, за да не се стигне до предозиране. Арника се използва при болки, причинени от удар. Против мигрена помагат свежи ментови листа, поставени като компрес на слепоочията. Ароматните масла от дафиново дърво, евкалипт или босилек имат силно изразен ефект против болки и спазми.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser