Преминете към основното съдържание

Моментът да организираме домашната си библиотека

5 практични съвета

© iStock

Ако и вие като нас сте натрупали камари от книги по нощни шкафчета, скринове и масички, просто защото все не ви е достигало време за тях, сега е моментът да ги организирате в перфектната домашна библиотека и да започнете да ги четете. При липса на обособено място, помислете какво според наличните условия в дома си бихте могли да пригодите и използвате за целта. Задачата не изключва и малки реорганизации, но повярвайте ни, няма да съжалявате.

Вижте с какво разполагате

Независимо дали сте колекционирали книги през целия си живот или отскоро изграждате домашна библиотека, направете списък на това, с което в момента разполагате. Преди да започнете да подреждате книгите си, решете какво искате да запазите и какво да подарите или дарите по-късно – романът, който ви се стори скучен, или дублираните заглавия (книгата, която бяхте получили като подарък, след като самите вие си бяхте купили същата преди това). Не забравяйте обаче, че няма такова понятие като „прекалено много книги“. Библиотеките трябва да са богати.

Сортирайте

Започнете с общи категории като художествена и нехудожествена литература. Художествената литература може да бъде разделена според жанра и след това да въведете подредба по азбучен ред според името на автора, ако ви се занимава. Или по периоди. Също така, логично, книгите от един автор могат да стоят заедно. Нехудожествената литература може да бъде разделена на категории като история, пътешествия, биографии, изкуство и др. След това тези секции да бъдат организирани по теми: например книгите за изкуство да бъдат групирани в подсекции „Неокласицизъм“, „Импресионизъм“, „Експресионизъм“. Новите книги – тези, които все още не сте чели, можете да подредите в отделна секция. Изберете това, което смятате, че би работило най-добре за вас.

Балансирайте между фенси визия и функционалност

Може да се изкушите да организирате книгите си по цвят (всички сме виждали такива снимки в сайтове и списания за интериор – да, изглеждат страхотно) или да опитате нещо модерно като завъртане на гръбчетата навътре (някои хора го правят, колкото и странно да звучи). Колкото и ефектно или нестандартно да изглежда една такава подредба, вероятно ще ви е трудно да намерите книгата, която искате, когато искате. Затова придържайте се към горната точка. Но! За да не се лишавате от стила изцяло, можете да включите дискретни групи от книги плюс друг тематичен предмет, така ще създадете усещане за галерия. Например 3-4 книги в един цвят, комбинирани с любима декорация. По-голямата част от вашата библиотека обаче трябва да бъде организирана така, че да има лесна ориентация и достъп до книгите.

Погрижете се и за детската библиотека

Проучване, проведено в рамките на 20 години от социолози в Университета в Невада, стига до извода, че присъствието на книги в дома има толкова голямо влияние върху бъдещите постижения в образованието на децата, колкото фактори като образование и професия на родителите. Можете да насърчите децата си да развият добри навици за четене, като изградите и миниатюрна домашна библиотека. Детските книги могат да бъдат подредени на отделен рафт в детската стая, но може и да са в голямата домашна библиотека, просто разположени на най-ниския рафт – за да има детето достъп, ако е по-малко. Разбира се, те трябва да бъдат съобразени с неговата възраст. Тези книжки, от които то вече не се интересува, защото са под неговата възраст, следва да не присъстват (или поне не на предна линия) в библиотеката. От друга страна, такива за примерно една година в повече от възрастта на детето, биха го стимулирали.

Почистване

Когато подредите колекцията си от книги и постигнете най-перфектно изглеждащата и структурирана домашна библиотека, не забравяйте, че там ще е и едно от местата с най-много прах. Редовното почистване е важно и не трябва да се пренебрегва. Свалете книгите, преди да почистите рафта с мека кърпа и малко препарат. Докато ги поставяте вертикално с гръбчета, обърнати навън за опора, ги избършете с чиста кърпа от микрофибър. Ако книгите ви са в шкаф със стъклени вратички, това ще ги предпази до известна степен от прах, съответно ще се налага да почиствате по-рядко.
GRL PWR у дома: 18 идеи, за да се разпознаете минимум в една

Галерия

GRL PWR у дома: 18 идеи, за да се разпознаете минимум в една

И защото 8 март не е зюмбюли в целофан, нито социалистически лозунги, които отдавна са отишли на боклука (каквото заслужава всеки анахронизъм), нито дори болен феминизъм....

Изкуството да имаш coffee table у дома в 5 стъпки

Вижте повече

Изкуството да имаш coffee table у дома в 5 стъпки

5 трика, които откраднахме от интериорните дизайнери, за да превърнем масичката за кафе в стилен и функционален акцент

9 от най-красивите библиотеки по света

Вижте повече

9 от най-красивите библиотеки по света

Кога за последно посетихте библиотека?

Още по етикети

книги
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser