Преминете към основното съдържание

Можем ли да поддържаме тънка талията си с кафе?

Едно кафе на ден може да бъде един от най-лесните начини за сваляне на нежелани килограми, сочи скорошно проучване.

Изгаряне на правилната мазнина

Тялото ни съдържа два вида мазнини: бяла и кафява. Бялата е тази, от която искаме да се отървем, когато планираме (или ни е нужно) отслабване. Кафявата мазнина обаче е по-скоро добра, тъй като служи за изолация на тялото. Необходимо е огромно количество енергия, за да изгорите кафявата мазнина, за да се стоплите например.

Интересното е, че много слаби хора имат сравнително висок процент кафява мазнина, докато хората с наднормено тегло имат по-малко от нея.

Кафявата мазнина изгаря захари и други мазнини, за да генерира топлина, и обикновено се активира само когато ни е студено. Скорошно проучване се фокусира на ефекта върху кафявата мазнина от пиенето на кафе. Екипът използвал неинвазивни термични изображения, за да разгледа запасите от кафява мазнина преди и след като хората изпият чаша кафе.

Потенциални ползи

Проучването сочи, че изпиването на чаша кафе стимулира активността на кафявите мазнини. Кафявата мазнина съдържа специален протеин, когато той се активира, тя може бързо да произвежда приблизително 300 пъти повече топлина на грам в сравнение с всяка друга тъкан. Но това не е всичко – активирането на кафяви мазнини е полезно и за контролирането на нивото на захар и мазнини в кръвта.

Отслабване за всички?

Звучи прекалено хубаво, за да е вярно и, както често се случва с новите проучвания, има потенциални клопки. Едната е, че засега изглежда, че кафявата мазнина се активира само за кратко време от кафето. Втората е, че изследователите все още не са демонстрирали дългосрочна адаптация за отслабване, въпреки че и те не са я изключили. Третата е, че сериозен фактор е и колко кафява мазнина имаме. Въпреки че всички имаме от тази мазнина, тя е по-малко при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Намалената функция на кафявите мазнини вероятно допринася за увеличаване на излишните килограми.

И все пак експертите смятат, че потенциалните последици от резултатите от тяхното изследване са доста големи, тъй като затлъстяването е основен проблем за здравето, както и нарастващата „епидемия“ от диабет. Активирането на кафявата мазнина потенциално е част от решението за справяне и с двата сериозни проблема.

Още няколко причини да изпием чаша кафе

*Удължава живота

Пиенето на 3-4 чаши кафе на ден може да удължи живота ви, сочи изследване на британски учени. Според тях повечето от нас могат да имат значими ползи за здравето от кафето, с изключение на бременните и тези със завишен риск за фрактури.

*Засилва вниманието даже чрез асоциация...

Знаете ли, че простото гледане на нещо, което ви напомня за кафе, може да ви помогне да изострите бдителността си? Това е доказано от проучване на канадски експерти.

*Предпазва мъжете

Скорошно проучване откри съединения в кафето, които могат да инхибират рака на простатата. Наистина е рано да сме категорични за това, тъй като все още не са проведени тестове върху хора, но е потенциално вълнуващо откритие.

*Подкрепя мозъка

Две съединения, открити в кафето, могат да се включат в борбата срещу болестта на Паркинсон, според американско изследване. Учените открили, че комбинацията от кофеин и вещество в покритието на кафените зърна може да защити мозъка ни.

Междувременно предишно проучване предполага, че кафето може да намали рисковете ни за развитие както на паркинсон, така и на алцхаймер.

Още по етикети

отслабване , кафе
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser