Преминете към основното съдържание

Мозъкът, тази мини машина за щастие!

Питаме психолози и невропсихолози какво можем да направим, за да предизвикаме усещането за щастие
Няма невъзможни неща!
Няма невъзможни неща! © iStock

Всеки от нас носи по една мини машина за щастие в мозъка си, задвижвана от хормони, които се грижат ден след ден за малките моменти на щастие. В главните роли тук са вещества като допамин, серотонин и окситоцин. Кое за какво отговаря, обяснява Сабине Уъри фон Лемонт, психолог и автор на книгата „Тайният живот на душата“:

„Представете си следната ситуация – втурвате се към вратата, защото там може да ви очаква мил гост със сладкиш в ръка или пък доставка на новите ви поръчани онлайн обувки.

Химия на щастието

Допаминът ще ви подтиква, мотивира и в крайна сметка възнагради с много ендорфини. Серотонинът ще предаде информацията за настроението ви по-нататък по веригата и ще ви помогне в стресови ситуации – ще стопира гнева ви например, ако доставените обувки не ви харесат при отварянето на кутията.


КОЕ НИ ПРАВИ ЩАСТЛИВИ НАС, БЪЛГАРКИТЕ, ОСВЕН СЕКСА?


Окситоцинът, хормонът на връзките, пък прави възможно да изпитвате привързаност към други хора – например при секс. Справя се и с болката – и физическата, която изпитват родилките, и душевната, причинена от раздяла.“

За съжаление, вълшебните хормони се освобождават само при определени ситуации.

Копнежът по „потока“

Танци, скачане на батут, както и работата, стига да я вършим със страст – всяка дейност може да докара мозъка до момент, който американският позитивен психолог и пионер по темата – Михали Чиксентмихали, описва като „поток“. Това е оптимално състояние на съзнанието и на целия организъм, при което чувстваме, че няма невъзможни неща.

Ала – внимание – копнежът по „потока“ е пристрастяващ! И може да ни превърне в нещо като наркомани на щастието.

„Тъй като освобождаването на хормони не е постоянно, ние търсим отново и отново начини да провокираме още от същото“, съгласява се проф. д-р Паскал Калабрезе, невропсихолог от Университета в Базел. Добрата новина е, че все пак има начини сами да манипулираме настроението си!

Съветът на специалистите

„Когато се усмихваме, сигнализираме на вътрешния си свят, че явно нещо приятно се е случило. Съответно, тялото реагира с отделяне на вещества в подкрепа на хубавото усещане и от тях вече наистина се чувстваме по-щастливи“, казва Калабрезе.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser