Преминете към основното съдържание

Мъдростта на Дона Каран има име: 7 лесни стъпки

Защо това се превръща в основна концепция на американската мода?
Дона Каран
Дона Каран © Splashnews

Дона Каран показва колекцията си Seven Easy Pieces през 1985 г. и още тогава доказва на жените, че модата не е толкова объркваща, колкото си мислят.

За база тя взима черен бански/боди и добавя към него широка пола, класически панталон, велурено яке и още някои детайли (общо 7), като по този начин създава един модерен гардероб за жената за всички случаи.

В различните години тези 7 детайла в гардероба на жената се променят, но черното боди и панталонът винаги са присъствали. Освен тях, константни са полата, кашмиреният пуловер и бялата риза. Велуреното яке се заменя периодично от коженото, а полата – от малката черна рокля. Един от основните детайли остава и големият шал, който според ситуацията може да се носи по различни начини – като пола, като наметка...

Това е концептуална промяна в модата за онова време, като Каран се опитва да покаже на работещите жени, че модата може да работи в тяхна полза, а не да им бъде спирачка. И, че, за да изглеждат професионално, те не трябва да носят костюми и ризи, закопчани до горе.

През годините „7 лесни стъпки“ се превръща в основна концепция на дамската мода. Ето какви стъпки винаги е следвала Дона Каран в работата си. 

#1. Модата е обличане, но и адресиране.

Жените трябва да се асоциират като жени. Това до голяма степен става чрез дрехите. Защо им е да носят мъжки костюми, след като може да носят рокли за коктейл.

#2. Дрехите са с денонощно работно време, а черният цвят е без почивен ден.

Дрехите, които могат да ви служат винаги и по всяко време, са с черен цвят. Избирайте различни бижута, но черното трябва да е винаги с вас.

#3. На раменете трудно качвате килограми – затова ги показвайте често.

След като Хилари Клинтън си позволи да разголи раменете си в Белия дом, това промени цялата мода. Факт, там е мястото, на което последно ще си проличи, ако сте качили килограми – използвайте го!

#4. Чудесно е да имате фенове по „високите етажи“.

Практически за всеки концерт Барбара Стрейзънд е била обличана от Дона Карън – тя е една от най-добрите й приятелки. Флуидност, простота, елегантност – това са белези на стила на Барбара, но създадени от Дона. Стилът се налага от личности, а не от самите дрехи.

#5. Не се крийте!

Всяка жена има определена гледна точка за начина, по който трябва да се облича. Но е добре, когато той се променя. Както в случая с полата-молив. Жените мислят, че колкото по-обемни са дрехите, толкова по-добре ще прикрият формите им. Но това не винаги е така. Понякога, колкото по-тясна е дрехата, толкова по-добре стои.

#6. Всички имаме нужда от краен срок.

Когато имате краен срок, това създава адреналин. Всеки си е мислил: само ако имах още една седмица, още един ден... Но крайният срок си е краен срок. Дори и креативността се нуждае от срокове.

#7. Творчеството е прекрасно, но модата се нуждае дрехи, които да бъдат носени.

Днес скоростта, с която се създава модата, я прави много по-труден бизнес в сравнение с няколко сезона дори назад. Червения килим, папараците, подиумът – всичко това прави така, че нещата се случват твърде бързо. Въпреки това има толкова много неща, които могат да превърнат дрехата в знак за индивидуалност. Което е най-добрата новина в модата. Но все пак дизайнерите са тези, които определят какво всъщност може да носи една жена.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

мода , Donna Karan
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser